1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: Amfetamiinia jalostettiin Jurvassa "keskikoulun kemialla"

Pääosa Suomeen Saksasta tuodusta amfetamiinista tuotiin maahan öljynä. Se jalostettiin käyttökelpoiseksi huumeeksi yksityisasunnossa Jurvassa. Poliisin mukaan jalostukseen ei tarvittu ihmeellisiä taitoja, mutta ihan riskitöntäkään kemiallinen prosessointi ei ollut.

Kotimaan uutiset
Amfetamiinia tuotiin nestemäisessä muodossa.
Amfetamiinia tuotiin nestemäisessä muodossa.Poliisi.

Saksasta Suomeen maahantuotu amfetamiini on jatkojalostettu yksityisasunnossa Jurvassa. Pääosin öljynä Suomeen tuodun huumausaineen kemiallinen jalostaminen oikeaan muotoon ei poliisin mukaan ole vaatinut suuria taitoja.

– Niin kuin joku sanoi: keskikoulun kemiaa, toteaa rikosylikomisari Esa Uusi-Kakkuri Pohjanmaan poliisista.

Vaikka työ ei ole vaatinut suuria taitoja, poliisin mukaan tietoa on jonkin verran pitänyt olla, eikä valmistusprosessikaan ole aivan riskitöntä.

– Tiettyjä riskimomentteja siihen liittyy ja ne pitää tietää. Pitää tietää aineseokset ja tämäntyyppiset asiat varsin tarkkaan, Uusi-Kakkuri selittää.

Ripeät kansalaiset juoksivat lompakkovarkaan kiinni

Esa Uusi-Kakkurin mukaan amfetamiinin maahantuonnissa on kyse merkittävästä huumepaljastuksesta niin Pohjanmaalla kuin valtakunnallisestikin. Kaikki lähti purkautumaan Uusi-Kakkurin mukaan varsin vaatimattomasta tapahtumasta.

– Kesällä Jurvan taajamassa oli paikallista väkeä kioskilla. Eräs asiakkaana ollut mieshenkilö nappasi vanhemmalta henkilöltä lompakon ja lähti pakoon. Siinä oli asiakkaina muutamia ripeitä kansalaisia ja he lähtivät tavoittelemaan lompakon varastanutta. He saivat hänet kiinni ja pidättelivät tätä poliisin tuloon saakka, Esa Uusi-Kakkuri selvittää tapahtumien kulkua.

– Tapahtuman tutkinnan yhteydessä lompakon anastaneen henkilön käytössä olleeseen asuntoon tehtiin kotietsintä ja sieltä löytyi viitteitä huumausainerikoksesta. Tosin nuo viitteet olivat tuolloin vielä hyvin vaatimattomat, mutta sitä kautta päästiin asiaan kiinni, Esa Uusi-Kakkuri jatkaa.

Pohjanmaan poliisin ja Keskusrikospoliisin paljastamassa amfetamiinin maahantuonnissa Suomeen tuotiin noin 25 kiloa katukauppaan soveltuvaa amfetamiinia. Asiassa on epäilty Suomessa tutkinnan aikana 23 henkilöä. Epäillyistä kahdeksan on tällä hetkellä vangittuna, heistä kaksi on ruotsalaisia ja loput suomalaisia. Suomalaisista pääosa on pohjalaisia.

Saksassa poliisi on puolestaan ottanut tänään kiinni seitsemän epäiltyä ja tehnyt yksitoista kotietsintää.

Lue seuraavaksi