Älä käytä ilmalämpöpumppua väärin pakkasella – ammattilainen neuvoo välttämään automaattitoimintoja

Mitä uudempi lämpöpumppu, sitä paremmin se kestää Suomen ilmastossa. Yli 20 asteen pakkasilla kaikki laitteet eivät säästä sähköä verrattuna sähköpatteriin. Ammattilaisen vinkit ilmalämpöpumpun käyttöön pakkassäillä liittyvät muun muassa puhallusnopeuteen ja automaattitoimintoihin.

tekniikka
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö.
Yle

Lukuisia ilmalämpöpumppuja asentanut ammattilainen on tottunut siihen, että elohopean laskiessa alas, asiakkaat soittelevat huolestuneina lämpöpumppunsa takia. Mitä uudempi pumppu, sitä vähemmän siitä on huolta, tietää yrittäjä Jari Suokas Hattulan Sähkö- ja kylmähuollosta.

– Vuosi 2013 oli vedenjakaja eli sen jälkeen pumppujen on täytynyt noudattaa tiettyjä standardeja. Jos ilmalämpöpumppuvalmistaja ei pysty noudattamaan standardeja, laitteita ei saa enää tuoda Suomeen eikä yleensäkään Euroopan alueelle.

Mitä uudempi pumppu, sitä varmempi pakkasella

Energiayhtiö Vattenfall kertoo tiedotteessaan, että muutaman vuoden ikäiset ilmalämpöpumput toimivat virheettömästi jopa kolmenkymmenen asteen pakkasella.

Myös Jari Suokas tietää, että mitä uudempi pumppu on, sitä varmempi sen toiminta on myös kylmällä säällä.

– Kun laite on viisitoista vuotta vanha, niin sitä ei kannata enää pitää päällä, kun pakkasta on viisitoista astetta. Poikkeuksia löytyy tietysti, miettii Suokas.

Suokkaan mukaan 5-8 vuotta vanhojen ilmalämpöpumppujen ominaisuudet takaavat niiden toimintavarmuuden 15-20 pakkasasteeseen saakka. Huonoissakaan olosuhteissa ilmalämpöpumppu ei tuhlaa sähköä, vaan hyötysuhde laskee sähköpatterin tasolle.

Automaattitoimintoja vähemmälle

Suokas myöntää, että ilmalämpöpumppua voi käyttää pakkasella myös väärin. Usein hankaluudet liittyvät kojeen automaattisiin toimintoihin.

Suokas kannustaakin ilmalämpöpumpun omistajaa jättämään kovilla pakkasilla pumpun automaatiotoiminnot vähemmälle, ei niinkään ottamaan laitetta pois päältä. Usein väki kysyy neuvoja myös takan ja ilmalämpöpumpun yhteiskäyttöön.

– Kaikki tälläiset automaattitilat pois. Jos laitteessa on esimerkiksi vahingossa laitettu parametri autotila, niin sehän rupeaa käyttäytymään aivan villisti, eli kun ruvetaan takkaa lämmittämään, niin laite rupeaakin viilentämään, selittää Suokas.

Puhallusta lisää vai vähemmän?

Ilmalämpöpumpun käyttämisessä pakkassäällä on ainakin kahta eri koulukuntaa. Suokas tietää, että toiset opastavat laittamaan laitteen puhallusnopeuden täysille. Suokas itse neuvoo toisin.

– Mielestäni kenno viilenee liikaa sulatusjaksojen aikana ja laite tarvitsee ulkoyksikön sulattamiseen osan tehoistaan. Jos puhallinopeus on liian kovalla, niin se ei ole hyvä juttu. Ykkönen tai kakkonen puhallinopeus olisi varmaan ihan suotavaa.

Ilmalämpöpumpun siivekkeiden asentoa on Suokkaan mielestä syytä säätää manuaalisesti kovilla pakkasilla.

– Vaikka pakotettuun tilaan alaspäin, niin kuin se on lämmityskäyttöön tarkoitettu.

Veden on valuttava oikeaan paikkaan

Pitääkö ilmalämpöpumpun omistajan pelätä pumpun jäätymistä paukkupakkasilla? Jari Suokas opastaa, että tärkeintä on ohjata pumpusta tuleva vesi oikeaan paikkaan. Jos vesi valu väärin ja jäätyy, silloin kojeessa on jotain vikaa.

– Kun vettä tulee, niin sen pitää mennä ulkoyksikön alle. Jos vettä rupeaa kertymään ulkoyksikön taka- tai sivupintaan ja puhallin rupeaa hakkaamaan siihen jäähän, niin silloin laitteessa on jotain muuta vikaa. Silloin tarvitaan huoltomiestä paikalle.

Opiskele pumpun manuaalia

Energiayhtiö Vattenfallista muistutetaan, että uuttakin ilmalämpöpumppua on syytä pitää talvisaikaan silmällä. Samaa painottaa kokenut pumppuasentaja Jari Suokas. Hän kannustaa ilmalämpöpumpun omistajaa lukemaan ahkerasti laitteen ohjekirjaa.

– Maahantuojan ja valmistajan antamia suosituksia täytyy noudattaa. Jos tulee ongelmia ja pulmia, niin reippaasti puhelin käteen ja soitto asentajalle, huoltoliikkeelle tai maahantuojalle. Apuja kyllä saa, kannustaa ammattilainen.