Litvinenkon leski brittiraportista: Uskon oikeuden toteutuvan

Marina Litvinenko peräänkuulutti täsmäsuunnattuja talouspakotteita ja matkustuskieltoa murhasta vastuussa olevia henkilöitä vastaan, mukaan lukien FSB:n entinen johtaja Nikolai Patrušev ja presidentti Vladimir Putin.

Ulkomaat
Marina Litvinenko Korkeimman oikeuden edustalla Lontoossa 21. tammikuuta 2016.
Marina Litvinenko vaatii talouspakotteita ja matkustuskieltoa Venäjän presidentti Vladimir Putinille.Facundo Arrizabalaga / EPA

Entisen venäläisagentin Aleksandr Litvinenkon leski Marina Litvinenko sanoo uskovansa, että oikeus toteutuu, ja hänen miehensä murhaajat tuomitaan vielä jonakin päivänä.

Britanniassa julkaistiin puoliltapäivin tutkimusraportti (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan on todennäköistä, että Venäjän turvallisuuspalvelun (FSB) johtaja Nikolai Patrušev ja Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyivät Litvinenkon murhan.

– Uskon lopulliseen oikeudenmukaisuuteen. Uskon, että murhaajia rangaistaan, sanoi Marina Litvinenko tiedotustilaisuudessa raportin julkistamisen jälkeen.

Hän kertoi, että oli helpotus saada varmuus sille, keitä hänen miehensä murhaajat olivat. Brittitutkimuksen mukaan FSB:n agentit Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun olivat murhan takana.

Litvinenko sanoi myös olevansa mielissään siitä, että tutkimus vahvisti sanat, jotka hänen miehensä puhui kuolinvuoteellaan. Entinen agentti syytti kuolinvuoteellaan Putinia murhakäskyn antamisesta.

Marina Litvinenko peräänkuulutti täsmäsuunnattuja talouspakotteita ja matkustuskieltoa murhasta vastuussa olevia henkilöitä vastaan, mukaan lukien raportissa nimetyt Nikolai Patrušev ja presidentti Vladimir Putin. Hän toivoi myös, että Britannian pääministeri David Cameron karkottaisi Venäjän Lontoon-suurlähetystöstä kaikki tiedustelupalvelun virkailijat.

Lähteet: AFP, Reuters