yle.fi-etusivu

19-vuotias jääkäri pelasti perheen pakkasesta

Jääkäri Jani Mäkinen pysähtyi auttamaan aikuista ja kahta lasta palatessaan Rovaniemeltä palvelustehtävästä Sodankylään. Perheen auto oli hajonnut kovassa pakkasessa noin sata kilometriä ennen Sodankylää. Jääkäri Mäkinen pelasti perheen pakkasesta ja kuljetti heidät kotiin.

Kotimaa
Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Antti Lehtisalo palkitsi jääkäri Jani Mäkisen erinomaisesta toiminnasta liikenteessä Jääkäriprikaatin puukolla, kunniakirjalla ja yhden vuorokauden kuntoisuuslomalla. Kuvassa myös yksikön päällikkö, kapteeni Jarmo Sverloff.
Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Antti Lehtisalo palkitsi jääkäri Jani Mäkisen erinomaisesta toiminnasta liikenteessä Jääkäriprikaatin puukolla, kunniakirjalla ja yhden vuorokauden kuntoisuuslomalla. Kuvassa myös yksikön päällikkö, kapteeni Jarmo Sverloff.Maavoimat

Sodankylän jääkäriprikaatissa palvelusta suorittava vihantilainen Jani Mäkinen oli palaamassa johdon kyyditsemisreissun jälkeen Rovaniemeltä takaisin varuskuntaan Sodankylään, kun hän huomasi tien poskessa auton.

– Vähän Vikajärven jälkeen oli punainen Ford Transit -pakettiauto tien reunassa hätävilkut päällä ja ukko pellin alla, Mäkinen kertoo viime viikon maanantain tapahtumista.

Niin minä sitten nappasin porukan kyytiin ja lähdettiin ajelemaan Sodankylään päin.

Jääkäri Jani Mäkinen

Tilanteen huomattuaan nuorimies parkkeerasi armeijan Skodan läheiselle bussipysäkille ja lähti kysymään, tarvitseeko perhe apua.

– Otin puhelimen lampun ja kurkattiin pellin alle, niin jäähytin oli vuotanut nesteet pihalle ja moniurahihna oli poikki, eikä se auto olisi siitä hinaamatta liikkunut yhtään mihinkään, omien sanojensa mukaan ”pennusta asti” koneita harrastanut Mäkinen kertoo.

Kyydissä pieni lapsi

Perheen isän lisäksi rikkoutuneessa autossa matkustivat tämän vaimo, pieni lapsi ja 15-vuotias tytär. Sodankyläläinen perhe oli ehtinyt seisoa pakkasessa vartin verran, kun Mäkinen ajoi armeijan autolla paikalle.

– Sen verran oli vielä lämmin auto heillä, ettei kukaan ollut ehtinyt paleltua.

Koska jääkäri oli matkalla samaan suuntaan kuin perhe, hän kysyi tarvitseeko perhe kyytiä.

– Sanoin, että tässä ei niin kiire ole, etteikö ehtisi heitä kotiin viemään. Niin minä sitten nappasin porukan kyytiin ja lähdettiin ajelemaan Sodankylään päin. Kävin viemässä heidät ihan kotipihaan asti. Olivat hyvin tyytyväisiä.

Jääkäri Mäkisellä tuli torstaina 200 palveluspäivää täyteen. Kaikkiaan 347 palveluspäivästä on jäljellä 147 aamua, pois lukien yhden päivän kuntoisuusloma, jolla nuorimies esimerkillisen toiminnan seurauksesta palkittiin.