Imatran psykiatrinen laitososasto vaakalaudalla – palvelumallia haetaan neuvotteluissa

Imatran kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Anna Helminen antaisi Eksotelle vapaat kädet. Sosialidemokraattien Heikki Tannisen mielestä asiantuntijoiden pitää kuitenkin löytää sellainen yhteinen näkemys, johon päättäjätkin voivat tyytyä.

Imatra
Honkaharjun psykiatrinen osasto
Mikko Savolainen/Yle

Imatran psykiatristen laitospaikkojen tulevaisuus on jälleen vaakalaudalla, kun Imatra liittyi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin täysjäseneksi. Eksoten linjaus on, että psykiatrista laitoshoitoa supistetaan ja avohoitoa kehitetään. Eksote on myös linjannut, että psykiatrian ympärivuorokautinen laitoshoito keskitetään Lappeenrantaan.

Imatralla on tällä hetkellä Honkaharjun sairaalassa ympärivuorokautisesti palveleva psykiatrinen osasto, jossa on kymmenkunta asiakaspaikkaa.

"Asiantuntijat tietävät parhaiten"

Imatran kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Anna Helminen antaisi Eksotelle vapaat kädet.

– Luotan tietysti ammattilaisiin. He ovat parhaita arvioimaan palvelun sisältöä ja laatua. Ja tietysti päättäjänä ja veronmaksajana kannan huolta siitä, mikä on maakunnan kantokyky kustannusmielessä. Ammattilaiset katsovat kokonaisuuden kannalta parhaan mahdollisen palvelun, jossa huomioidaan paitsi palvelun laatu, myös kustannukset.

Imatran kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, sosialidemokraattien Heikki Tanninenkin luottaa asiantuntijoihin. Hänen mukaansa nyt kuitenkin etsitään mallia, johon myös päättäjät voivat olla tyytyväisiä.

– Oikeaa mallia haetaan parhaillaan työryhmäneuvotteluissa. Nyt katsotaan, millainen malli on asiakaslähtöisesti ja taloudellisesti paras.

"Pitää löytä näkemys, johon päättäjät voivat tyytyä"

Tavoitteena on, että toteutettava malli löydetään kevään aikana.

–Totta kai on erilaisia näkemyksiä siitä, onko Imatralla jatkossa oma psykiatrinen osasto. Omaisten ja hoidettavien kannalta siitä on ollut etua. Imatralainen malli on ollut myös kustannustehokas, Heikki Tanninen muotoilee.

Tannisen mukaan päättäjien tulee nyt antaa asiantuntijoille työrauha miettiä paras palvelumalli.

– Lopulta pitää kuitenkin löytää yhteinen näkemys, johon päättäjätkin voivat tyytyä.