Hyppää sisältöön

Professori: Vanhusten kaltoinkohtelu päivittäistä

Yö sänkyyn sidottuna tai tarpeiden tekeminen vaippaan, kun kukaan ei vaivaudu auttamaan vessaan – Geriatrian professori Jaakko Valvanteen mukaan vanhukset joutuvat kohtaamaan kaltoinkohtelua lähes päivittäin.

Vanhusten kaltoinkohtelu on arkipäivää Suomessa, arvioi Tampereen yliopiston geriatrian professori Jaakko Valvanne. Valvanteen mukaan etenkin vanhuksen yöaikaisen liikkumisen rajoittaminen, jopa sitomalla vanhus sänkyyn, on yleistä. 

Me elämme sellaisessa väärinkäsityksessä, että estämällä levottoman ikääntyneen liikkuminen, me lisäämme hänen turvallisuutta

Jaakko Valvanne

Hauraat laitosvanhukset joutuvat myös kohtaamaan ilkeilyä, joka ilmenee esimerkiksi siten ettei vanhusta auteta vessaan, vaan kehotetaan turvaamaan vaippoihin.

– Me hyvin herkästi huomaamatta rajoitamme iäkkään ihmisen liikkumista tai sidomme hänet vuoteeseen, luullen tekevämme hyvää, mutta silti aiheutamme pahaa, Valvanne jatkaa.

Jaakko Valvenne Kuva: Yle

– Se on melkein päivittäistä lähes kaikissa yksiköissä. Tästä ei ole ihan viimeaikaista tutkimusta, mutta se on niin yleistä, että jokaisen olisi syytä katsoa peiliin, Valvanne kehottaa.

Valvanteen mukaan vakavat ongelmat, kuten tarkoitukselliset kaltoinkohtelut ja ilkeydet, ovat onneksi harvinaisia. Lievä kaltoinkohtelu on kuitenkin juurrutettu sisään nykyiseen hoitokulttuuriin.

Se on niin yleistä, että jokaisen olisi syytä katsoa peiliin

Jaakko Valvanne

– Me elämme sellaisessa väärinkäsityksessä, että estämällä levottoman ikääntyneen liikkumisen lisäämme hänen turvallisuuttaan. Kun itse asiassa silloin vähennämme hänen turvallisuuttaan, lisäämme hänen tuskaansa ja jätämme levottomuuden syyn hoitamatta, Valvanne kuvaa.

Keskustelu vanhustenhoidon epäkohdista heräsi viime viikolla, kun terveysyhtiö Pihlajalinnan vanhustenhoidon ongelmat Pirkanmaalla nousivat julkisuuteen.

.
.