1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lohkaise jääpala järvestä ja päästä luovuutesi valloilleen: nyt materiaalia riittää

Jäänveistoon vaaditaan teräviä työkaluja ja hyvää ennakkosuunnittelua. Viimeistelyssä erilaisia pintoja voi luoda muun muassa silitysraudalla sekä teräsharjalla.

Kotimaan uutiset
Riitta Matikainen jääveistoksensa vierellä

Kuluva pakkaskausi on iloksi ainakin yhdelle harrastajaryhmälle, jäänveistäjille. Joroislainen SM-tason veistäjä Riitta Matikainen tietää lajin salat.

– Käytän mielelläni järven jäätä, sillä siinä on aina kuplia ja halkeamia. Tosin keitetystä vedestä tulee vähän kirkkaampaa jäätä.

Jääveistoksia voi tehdä tavallisilla työkaluilla. Puukolla ja terävillä taltoilla pääsee jo aloittelijakin hyvin vauhtiin.

Matikaisen mukaan paras jääveistoskeli on muutaman asteen pakkanen. Paukkupakkasellakin voi tehdä veistoksia, kunhan asenne ja varusteet ovat kunnossa.

– Pikkupakkasella on hyvä työskennellä, kun saa jäädytettyä, mitä tarvitsee. Vesikeli on kurja, silloin jäädyttäminen on hankalaa ja vaatteet kastuvat.

Matikaisen mukaan jääveistosta suunniteltaessa siitä voi piirtää ensin mallipiirroksen paperille. Tarvittaessa mallikuvan voi tehdä vaikkapa muovailuvahasta, jolloin saa hahmotettua, miltä työ näyttää kolmiulotteisena.

– Jääveistoksen pääidea on läpinäkyvyys. Hienot jutut, mutta myös virheet näkyvät läpi. Samoin jää paljastaa, onko saumat tehty fiksusti vai kömpelösti.

Viimeistelyllä kiiltoa tai karheutta 

Matikainen neuvoo huomioimaan myös mahdolliset halkeamat jäässä jo työn suunnitteluvaiheessa. Jääaihioita ei kannata liittää yhteen haljenneesta kohdasta, vaan kääntää ne toisin päin.

Kokeneet tekijät viimeistelevät jääveistoksen kuumailmapuhaltimella tai jopa silitysraudalla. Mattapintaiseksi jään saa esimerkiksi teräsharjalla.

Valmis jääveistos kannattaa usein valaista.

– Jää syttyy elämään, kun se on kunnolla valaistu. Aurinko tekee puolestaan jääkukkasia veistoksen pintaan.

Matikaista viehättää jääveistoksissa etenkin vaikeuksien kautta voittoon -periaate ja ulkona temmeltäminen.

– Oho-tilanteet pitää kääntää voitoksi ja luoda vapaasti jäästä mitä sattuu tulemaan.

Lue seuraavaksi