1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riistamies: Ilomantsissa sudet yrittävät viedä joulukinkutkin – katso täältä, missä metsästetään susia

Kannanhoidollinen sudenmetsästys alkaa epätietoisuuden vallitessa. Kaikki metsästäjätkään eivät tiedä, minne kaatolupia on myönnetty. Poronhoitoalueen ulkopuolella eniten susia saa kaataa Pohjois-Karjalassa. Susiongelmista kärsitään Ilomantsissa, jossa hukkia haluttaisiin vähentää nykyistä tuntuvammin.

Kotimaan uutiset
Ammuttu susi ja verta hangella.
Pertti Huotari / Yle

Kannanhoidollinen sudenmetsästys käynnistyy lauantaina. Kaikille ei kuitenkaan ole täysin selvää, minne kaatoluvat on annettu.

Kaikkiaan Suomen riistakeskus (siirryt toiseen palveluun) myönsi luvan 46 suden metsästämiseen.

Maakunnista eniten lupia sai Pohjois-Karjala, jonne lupia tuli 14. Luvat jakautuvat kymmenelle susireviirille eri puolille maakuntaa. Enimmillään yksi reviirialue sai kaksi lupaa.

Kaksi lupaa saaneet alueet ovat pääasiassa suurien laumojen asuttamia tai esimerkiksi eläinvahinkoja aiheuttaneiden laumojen elinalueita.

Nurmeksen ja Lieksan raja-alueelle myönnettiin kaksi kaatolupaa. Höljäkkä-Viekki-alueella arvioidaan olevan kahdeksan suden lauma. Samoin Tuupovaara-Ilomantsi-alueelle myönnettiin kaksi lupaa. Lauman koosta ei ole tietoja, mutta sudet ovat käyneet talojen pihoissa.

Ilomantsin Möhkön alueella liikkuu kahdeksan suden lauma, joka on tehnyt runsaasti pihakäyntejä. Näin ollen alueelle annettiin kaksi sudenkaatolupaa.

Sudet ovat käyneet pihapiirissä myös Tohmajärvellä, jonne myönnettiin myös kaksi kaatolupaa.

Eläinvahingot eivät takaa useampaa kaatolupaa

Koiria tappaneesta, osittain Kainuun puolella liikkuvasta Nurmes-Valtimon laumasta saa metsästää yhden suden.

Sudet ovat aiheuttaneet koiravahinkoja Ilomantsin Hattuvaara-Käenkoski-alueella, jonne myönnettiin yksi kaatolupa.

Myös Eno-Tuupovaaran alueella sudet ovat aiheuttaneet koiravahinkoja. Kannanhoidollisella perusteella alueella saa metsästää yhden suden.

*Juuassa *on lupa kaataa yksi susi. Kunnan alueella liikkuu kuuden suden lauma.

Lieksaan myönnettiin yksi sudenkaatolupa kahdelle eri alueelle. Yksi lupa Kivivaara-Vihariin ja yksi lupa Ruunaan alueelle.

Ilomantsissa ollaan tyytymättömiä lupiin

Suomen itäisimmässä kunnassa, Ilomantsissa, ei olla tyytyväisiä alueelle annettuihin sudenkaatolupiin.

Ilomantsin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Inkisen mukaan Ilomantsissa on tavattu susia viimeisimmän vuoden aikana tavallista enemmän. Hukkia on usein nähty myös talojen pihoissa.

Ei uskalleta laskea lapsia illalla hämärässä yksin ulos. Koulumatkoillekin pitää saattaa linja-autolle asti.

Jari Inkinen

– Meillä ongelmasusia riittää. Koiravahinkoja on ollut toistakymmentä ja pihassakäyntejä siihen malliin, että täällä häviää talit lintulaudoilta ja joulukinkkujakin on yritetty rosvota, Inkinen kertoo.

Riistanhoitoyhdistyksen väki onkin kuullut kuntalaisilta huolestuneita kommentteja kunnan susitilanteesta.

– Lasten puolesta pelätään. Ei uskalleta laskea lapsia illalla hämärässä yksin ulos. Koulumatkoillekin pitää saattaa linja-autolle asti.

– Kannanhoidolliset luvat ovat mitä ovat, niillä mennään nyt. Sitten on vielä poliisilain mukainen poistolupa. Se on sitten se ainoa toinen tie, Inkinen sanoo.

Lue seuraavaksi