Koe uusi yle.fi

Pölyttynyt esihistoria pakataan laatikoihin – tilalle Hämeen linnaan Heavy Metalia

Museovirasto on kuun alusta alkaen pakannut hämäläistä esihistoriaa laatikoihin Hämeen keskiaikaisesta linnasta. Useita vuosikymmeniä esillä ollut näyttely Terra Tavestorum on jo varsin museaalisessa kuosissa, joten se tekee tilaa haarniska- ja asenäyttely Heavy Metalille.

kulttuuri
Terra Tavestorum -näyttelyn purkua
Hämeen linnan vanha perusnäyttely Terra Tavastorum on suljettu - mutta palaavatko löydöt linnaan? Museoviraston näyttelypäällikkö Minerva Keltanen toimittaja Markku Karvosen haastattelussa.

Hämeen linnan vanha perusnäyttely Terra Tavestorum on suljettu ja Museovirasto on parhaillaan purkamassa sitä pois. Laaja ja pitkäaikainen Terra Tavestorum on esitellyt Hämeen esihistoriaa kivikaudesta rautakauden loppuun. Museovirasto tarvitsee sen tilat huhtikuussa avautuvalle haarniska- ja asenäyttely Heavy Metalille.

Heavy Metal on niin laaja, että se tarvitsee vaihtuvien näyttelyiden salien lisäksi myös esihistorian näyttelyn tilat. Museovirasto sulki Terra Tavestorumin kokonaan ennen kuun puoliväliä, koska on mahdotonta samaan aikaan pitää osaa siitä esillä ja purkaa esineitä vitriinistä.

Terran salit ovat työmaata, missä arkeologit ja konservaattorit hellästi poistavat esineitä vitriineistä, käyvät niitä läpi ja pakkaavat varastoon siirtämistä varten.

Terra Tavestorum -näyttelyn esineistöä
Hämäläisiä esinelöytöjä pakataan vitriineistä laatikoihin.Jyrki Nissi / Kansallismuseo

Museovirasto oli joka tapauksessa aikonut uudistaa hämäläisen esihistorian näyttelyään. Osa suurista valokuvista on haalistunut, vitriinit naarmuuntuneet, näyttelytekstit näyttävät museaalisilta ja pysyvän näyttelyn pitkän eliniän aikana uusien löytöjen myötä kuva Hämeen esihistoriasta on rikastunut.

Samalla on tilaisuus arvioida jo vuosikymmeniä linnassa esillä olleiden esineiden konservointitarve, sanoo Museoviraston näyttelypäällikkö Minerva Keltanen. Hän lupaa, että jossakin muodossa alueen löydöt palaavat linnaan, mutta suunnitelmat ovat vielä auki.

– Esihistoria palaa linnaan, kun Museoviraston vähiin käyneet voimavarat riittävät, ja on muodostunut kuva, miten uudet ja vanhat löydöt yhdessä sopivat linnan omasta historiasta kertovaan kokonaisuuteen. Alueen muinaisuus kyllä kuuluu jossakin muodossa Hämeen linnaan. Vaikka näyttely olisi tehtävissä verkkoonkin, se ei koskaan voi korvata oikeiden esineiden kohtaamista, sanoo Minerva Keltanen.

Terra Tavestorumin purkutyö on tarkoitus saada loppuun ennen maaliskuuta, jolloin tilat jo tarvitaan 22. huhtikuuta avautuvan Heavy Metalin kokoamiseen. Esille tulee ainutlaatuisia 1500-1700-lukujen haarniskoja Itävallasta. Haarniskat ovat ensimmäistä kertaa esillä Pohjois-Euroopassa. Näyttelyn yhteydessä järjestetään runsas oheisohjelmatarjonta keskiaikaisine pitoineen, markkinoineen ja turnajaisineen.