1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SvD: Venäläinen hävittäjä jahtasi ruotsalaista tiedustelukonetta – "Poikkeavaa käytöstä"

Ruotsin puolustusvoimien kaksi Jas Gripen -hävittäjää oli välikohtauksen sattuessa ilmassa, ja ne lensivät nopeasti venäläishävittäjän ahdisteleman tiedustelukoneen tueksi.

Suhoi Su-27-hävittäjä. Kuvan kone ei liity tapaukseen. Kuva: Piotr Polak / EPA

Venäläinen hävittäjälentokone Su-27 jahtasi ruotsalaista ASC 890-ilmavalvonta- ja taistelunjohtokonetta Itämeren yllä viime viikolla, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin puolustusvoimien mukaan Su-27 ajoi ruotsalaiskonetta takaa parin minuutin ajan Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren läheisyydessä.

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Micael Bydén kertoi välikohtauksesta valtiopäivien puolustusvaliokunnalle torstaina. Hänen mukaansa venäläishävittäjän käyttäytyminen oli poikkeuksellista. Siksi hän oli päättänyt raportoida tapauksesta valiokunnalle ja julkaista sen.

SvD kirjoittaa, että vastaavissa tilanteissa toiselle maalle kuuluva kone yleensä tunnistaa toisen koneen ja keskeyttää sitten tehtävänsä. Venäläinen Su-27 alkoi kuitenkin seurata ruotsalaiskonetta.

Ruotsin puolustusvoimien kaksi Jas Gripen -hävittäjää oli välikohtauksen sattuessa ilmassa, ja ne lensivät nopeasti venäläishävittäjää kohti osoittaakseen, että tapahtuma oli huomattu ja Ruotsi hallitsi tilannetta. Silloin venäläishävittäjä keskeytti koneen seuraamisen.

Ruotsin puolustusvoimat on useaan otteeseen todennut, että Venäjän käyttäytyminen Itämerellä on muuttunut hyökkäävämmäksi ja välikohtaukset venäläiskoneiden kanssa ovat lisääntyneet.