1. yle.fi
  2. Uutiset

Maatalousyrittäjälle tilipäivä on arvoitus – "Kyllä mekin haluaisimme tietää"

Viitteelliseksi muuttunut EU-tukien maksupäivä voi ajaa maatalousyrittäjät hankaluuksiin, sillä laskujen eräpäivät eivät jousta helposti. Tilanne koetaan myös epäoikeudenmukaiseksi, sillä tukia haettaessa minuutitkin ratkaisevat.

Kotimaan uutiset
Vasikka navetassa.
Jarmo Nuotio / Yle

Maatalouden tuet ovat kiinni tiukasta aikataulusta, ja kaikki muutokset pitää muistaa ilmoittaa määräaikoina Maaseutuvirastolle. Mikäli tiedot viivästyvät, tukea ei tule.

Jos muutoksia ei ilmoiteta ajoissa, saatetaan tuki periä takaisin korkojen kera. Tukien maksuissa on kuitenkin siirrytty viitteelliseen aikatauluun, mikä ei ole oikein, sanoo maatalousyrittäjä Ella Mustakangas navettahommien keskellä Sotkamon Rimpilänniemellä.

– Meiltä edellytetään kriteerien täyttämistä, aikataulujen pitämistä. Tuloksia ja toimintaa valvotaan tarkasti etu- ja jälkikäteen, eli tarkastetaan, mistä maksetaan ja kannattiko maksaa. Tuet ovat osa palkkaamme, ja kyllä mekin haluaisimme tietää, milloin palkkapäivä on, Mustakangas toteaa.

Mustakankaan navetassa on 150 eläintä, ja pihatossa hoidetaan myös naapureiden eläimiä. Tällaisessa kokoluokassa päivienkin heilahdus voi olla iso asia, viikoista puhumattakaan.

– Meidän on tehtävä paljon hankintoja, ja laskujen eräpäivissä ei ole viitteellisyyttä, vaan ne on maksettava. Se luo jännitettä ja henkistä painetta siihen, että onko tilillä laskujen eräpäivänä rahaa vai ei, sanoo Mustakangas.

"Halpuuttaminen nöyryyttää"

Mustakangas ei syytä Maaseutuvirastoa tilanteesta, vaikka myöntääkin tilanteen olevan hankala.

Se luo jännitettä ja henkistä painetta siihen, että onko tilillä laskujen eräpäivänä rahaa vai ei.

Ella Mustakangas

– Minun käsitykseni on, että virastossa yritetään tehdä kaikki, mitä voidaan. EU:n maataloustukien viidakko vain on jo niin iso, että vaikka sitä kuinka hyvin hoitaisi, kaikkea ei siltikään pysty tekemään.

Tärkeää on, että tilipäivä saataisiin selkeäksi, mutta siihen keinot sitten loppuvatkin.

– Tietysti toivoisin, että saisimme tuon palkkamme jotenkin noudattelemaan sitä, mitä me oikeasti teemme. Se ei onnistu tukien kautta, vaan siinä pitäisi kuluttajien päästä näkemään työtämme ja oppia, että kotimaisesta ja hyvästä tuotteesta kannattaa maksaa. Halpuuttaminen nöyryyttää, toteaa Mustakangas.

Lue seuraavaksi