Helsinki tyrmää hallituksen alueuudistuksen – "Epäselvä, uhkaa sote-uudistuksen tavoitteita"

Helsinki katsoo, että kaupungin kannalta parempi pohja itsehallintoalueelle olisi Uudenmaan maakuntaa pienempi metropolialue. Pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista myös Espoo ja Vantaa ovat lausuneet alueuudistuksesta kriittisesti.

Kotimaa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupungintalo.Yle

Helsinki on julkistanut odotetun lausuntoehdotuksensa hallituksen kaavailemalle alueuudistukselle.

Kaupungin mukaan hallituksen kaavailema koko Uudenmaan maakunnan käsittävä itsehallintoalue on liian laaja eikä ota huomioon Helsingin metropolialueen erityispiirteitä.

Helsinki katsookin, että kaupungin kannalta parempi pohja itsehallintoalueelle olisi Uudenmaan maakuntaa pienempi metropolialue.

Helsingin mielestä metropolialueella on sellaiset piirteet, jotka mahdollistavat muusta maasta poikkeavat ratkaisut uudistuksessa.

– Metropolialueella on sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisen kannalta riittävä osaaminen, henkilöstö, voimavarat ja toimivat markkinat, lausunnossa todetaan.

Helsinki: Veroaste uhkaa nousta

Helsingin mukaan hallituksen esittämä 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta ja 12 päivystyksen sairaalayksikköä on hallinnollisesti epäselvä. Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistuksen kytkeminen sote-ratkaisuun uhkaa Helsingin mukaan koko sote-uudistuksen tavoitteita.

Lisäksi Helsinki ei halua siirtää itsehallintoalueille muita kuntien tehtäviä kuin sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Jatkovalmistelussa tulee määritellä selkeästi itsehallintoalueille siirtyvien sote-tehtävien ja kunnille jäävien tehtävien rajat, eikä kunnille pidä määrätä sellaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäviä, joiden hoitamisen edellytykset poistuvat uudistuksen myötä, lausunnossa muistutetaan.

Helsinki pitää riskinä myös veroasteen nousua, kun suunnitellaan uutta hallinnon tasoa.

– Uudistus ei saa nostaa kokonaisveroastetta ja että kunnille on turvattava riittävä verorahoitus niille jäävien tehtävien hoitamiseen, lausunnossa huomautetaan.

Aiemmin myös Espoo ja Vantaa ovat lausuneet itsehallintouudistuksesta kriittisesti.