1. yle.fi
  2. Uutiset

Ajokortti ja oleskelulupa eivät riittäneet rajalla – rajavartiosto mätkäytti opiskelijoille sakot

Maahanmuuttajataustaisilla opiskelijoilla oli mukanaan oleskeluluvat ja ruotsalaiset ajokortit, mutta nämä eivät riittäneet rajanylitykseen. Rajavartioston määräämät sakot menevät kuitenkin koulun maksettavaksi, sillä miehet olivat koulun asioilla.

Kotimaan uutiset
Matarengin kylä Ruotsin Övertorneåssa, edessä Tornionjoki.
Sauli Antikainen / Yle

Ruotsin Ylitorniolla opiskelevat maahanmuuttajat saivat sakot tultuaan koulunsa asioilla Suomen puolelle ilman passia. Lähi-idästä lähtöisin olevilla miehillä oli mukanaan ruotsalaiset ajokortit sekä oleskeluluvat.

Aavasaksan rajanylityspaikalta Suomeen tulleet miehet olivat viranomaisten huostassa kolmisen tuntia eikä heitä päästetty noutamaan asunnoltaan siellä olleita passeja.

Rajavalvonnalle eivät mukana olleet asiakirjat riittäneet, vaan ilman matkustusasiakirjoja liikkuneet miehet saivat maksaakseen vajaan sadan euron sakon valtiorajarikkomuksesta.

Koska miehet olivat liikkeellä koulun asioilla, on oppilaitos lupautunut maksamaan miehille langetetut sakot.

Rajavartiosto tutkii asiaa

Lapin rajavartiostolle tiistainen tapaus on tuttu.

– Yksityinen kansalainen on ollut meihin asiasta yhteydessä ja tapahtumien kulku selvitetään, sanoo tutkinnanjohtaja Antti Saarinen rajavartiostosta.

– En tunne vielä tapahtumaa niin yksityiskohtaisesti, että pystyisin sitä kommentoimaan, lisää Saarinen.

Aavasaksan tapauksen tutkiminen vie aikansa, sillä rajavartiostolla riittää töitä itärajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden kanssa. EU:n ulkopuolelta tulevalla ihmisellä on Suomen ja Ruotsin rajan ylittäessä oltava mukana matkustusasiakirja, käytännössä siis passi.

– Ei riitä, että omistaa passin, vaan se on oltava mukana rajaa ylitettäessä, sanoo Saarinen.

Pohjoismainen passivapaus koskee Pohjoismaiden kansalaisia, joilla esimerkiksi ajokortti riittää. Schengen-rajalla ei passivapautta ole, vaikka tarkastuksia ei lähtökohtaisesti tehdä. Unionin ulkopuolelta tulevilla on oltava matkustusasiakirja valtakunnan rajoja ylittäessä.

– Nämä säädökset ovat olleet voimassa jo pitkään. Toki tarkastuksen intensiteetissä on varmasti ollut vaihtelua eri aikoina, sanoo Antti Saarinen.

Pohjoisilla rajoilla paikalliset ihmiset ovat tottuneet siihen, että Suomen ja Ruotsin välisen rajan ylittäminen on hoitunut ilman mitään muodollisuuksia.

EDIT klo 15.57: Muotoiltu uudelleen lauseita rajan ylittämiseen liittyvistä määräyksistä.

Lue seuraavaksi