1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Suomesta tullut Norjan korvike turvapaikanhakijoiden arktisella reitillä

Ajankohtaisen ykkösen vieraina olleet everstiluutnantti Jaakko Ritola Rajavartiolaitoksesta ja tutkija Miika Raudaskoski Itä-Suomen yliopistosta kommentoivat pakolaistilannetta Suomen itärajalla.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijat odottavat jatkokuljetusta Sallan raja-asemalla.
Turvapaikanhakijat odottivat jatkokuljetusta Sallan raja-asemalla keskiviikkona.Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomen itärajalla on kääntynyt kasvuun sen jälkeen, kun Norja nopeutti turvapaikanhakijoiden käännyttämistä marraskuussa. Rajavartioston laskelman mukaan vuositasolla Venäjän kautta tulevien turvapaikanhakijoiden määrä nousisi nykyisillä viikkomäärillä noin 7 500 turvapaikanhakijaan vuodessa. Tarkkojen määrien ennustaminen on kuitenkin vaikeaa.

– Tilanne näyttää muuttuneen vaikeasti ennustettavaksi. Pitkän aikavälin ennusteena turvapaikanhakijoiden tulo Euroopan rajoille jatkuu ja äkillistä lopahtamista tuskin on näköpiirissä, arvioi Itä-Suomen yliopiston tutkija Miika Raudaskoski Ajankohtaisessa ykkösessä.

Rajavartiolaitoksen everstiluutnantin Jaakko Ritolan mukaan Suomesta on tullut turvapaikanhakijoiden arktisella reitillä Norjan korvike. Useat turvapaikanhakijat jäivät jumiin Murmanskin alueelle sen jälkeen, kun tie Norjaan tyssäsi.

– Tietoisuus turvapaikanhakijoiden keskuudessa vaihtoehtoisesta reitistä levisi. Tämä on meidän näkökulmasta vetovoimatekijä, joka alkoi itse kehittää itseään, Ritola sanoo.

Ritola arvioi että ilmiöön liittyy laitonta toimintaa, mutta hän ei löydä Venäjän rajavalvonnasta moittimista.

– Viranomaiset hoitavat näissä vallitsevissa oloissa tehtävänsä varmaan niin hyvin kuin pystyvät.

Norjan esimerkkiä raja-asioissa Suomi ei pysty Ritolan mukaan seuraamaan. Esteeksi tulee EU:n turvapaikkamenettelydirektiivi, jossa määritellään tarkasti mitä turvapaikkaprosessiin kuuluu ja mitä tulee huomioida.

– Se on kansalliseen lainsäädäntöön implementoitu. Suomi ei EU:n jäsenenä ja vallitsevalla lainsäädännöllä pysty seuraamaan Norjan ratkaisua.

Tutkija Raudaskoski ei usko siihen, että turvapaikanhakijoiden ohjaaminen Suomen rajalle olisi Venäjällä poliittisen tason pyrkimys.

– Jonkinlaista passiivista hyväksyntää tälle liikkeelle täytyy olla, mutta ainakin tämän hetkisillä tiedoilla pitäisin näitä spekulaatioita aika lennokkaina. En lähtisi maalailemaan mitään sellaista, Raudaskoski sanoo.

Ritola ei usko, väärin perustein maahan tulevat turvapaikanhakijat olisivat etu Venäjällekään. Kulkeminen Venäjän kautta ja väärien asiakirjojen käyttäminen lisäisi väistämättä laitonta oleskelua myös Venäjällä.

– Voi kysyä, kauanko tilanne pysyy heidän hallinnassaan?

Lue seuraavaksi