Assange-vääntö jatkuu: Ecuador kieltää Ruotsilta kuulustelut

Ecuador lupasi viikko sitten tehdä yhteistyötä ruotsalaisten syyttäjien kanssa vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen kuulustelemiseksi Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

Ulkomaat
Julian Assange valokuvassa, joka on julkaistu 22. elokuuta 2015.
Julian Assange valokuvattuna Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa. Kuva on julkaistu 22. elokuuta 2015.Yui Mok / EPA

Ecuador on evännyt Ruotsin syyttäjäviranomaisen pyynnön saada kuulustella tietovuotaja Julian Assangea, kertovat Ruotsin tiedostusvälineet. Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön kolme vuotta sitten, ja Ruotsi on siitä lähtien yrittänyt saada häntä vastaamaan seksuaalirikosepäilyihin.

Ecuador ilmoittaa kuitenkin nyt, että se aikoo hoitaa Assangen tutkinnan itse. Se pyytää Ruotsin syyttäjältä listan kysymyksistä, joita tämä haluaisi esittää Assangelle.

– Harkitsemme nyt, vaikuttaisiko se mahdollisuuksiamme suorittaa tutkinta, ja mikäli näin on, jätämmekö Ecuadorille uuden kuulustelupyynnön, sanoo ylisyyttäjä Marianne Ny.

Vain viikko sitten Ecuador lupasi yhteistyötä ruotsalaisten syyttäjien kanssa. Ecuadorin ulkoministerin Ricardo Patino sanoi, että ruotsalaisia syyttäjiä voisi tulla Assangen kuulusteluihin Lontoossa, mutta ecuadorilaiset syyttäjät johtaisivat sitä.

Assangea epäiltiin Ruotsissa neljästä seksirikoksesta, mutta kolme epäilyistä on ehtinyt vanhentua. Ne koskivat laitonta pakottamista ja seksuaalista häirintää. Assangea epäillään vielä raiskausta. Epäily on voimassa elokuuhun 2020 asti.