Lasikuitutuotannon Ahlstromilta ostanut yhdysvaltalaisyritys: "Alalla on iso kasvupotentiaali"

Kotkan ja Mikkelin tehtaat ostavan Owens Corningin toimitusjohtaja ei puhu tarkemmin mahdollisista investoinneista, mutta hän uskoo yhtiön tarvitsevan lähivuosina lisääkin kapasiteettia. Pääluottamusmies toivoo, että uusi omistaja sitoutuu kehittämään toimintaa.

Kuva: Niklas Joki / Yle

Ahlstromin Kotkan lasikuitutehtaan pääluottamusmies Kari-Pekka Taponen oli varuillaan, kun tehtaalla kerrottiin aamulla tulevasta tiedotustilaisuudesta.

– Päällimmäisenä oli se taas, että mistä nyt ruvetaan neuvottelemaan, että mitä vähennetään, Taponen kuvailee ensireaktiotaan.

Uutinen ei kuitenkaan koskenut vähennyksiä, vaan sitä, että Kotkan ja Mikkelin tehtaat ollaan myymässä Yhdysvaltalaiselle Owens Corningille. Pääluottamusmiehen mukaan tieto oli työntekijöiden kannalta huojentava, ja hän suhtautuu muutokseen myönteisesti.

– Jos uusi omistaja sitoutuu tähän hommaan sillä tavalla kuin toivoisimme, ehkä tänne saataisiin jopa luotua uusia työpaikkoja, Taponen sanoo.

Samalla ilmassa on haikeutta.

– Tämä on nyt sitten kuitenkin Ahlstromin tarun loppu Karhulassa, Taponen toteaa.

Osuva ostaja

Ahlström Glassfibren toimitusjohtaja Pekka Helyrannan äänessä kuultaa optimismi. Helyranta kertoo pitävänsä uuden omistajan tähänastisia puheita hyvin rohkaisevina.

– Tähän toimintaan halutaan panostaa myös Suomessa, ja tällainen lasihuopa- ja erikoislujitetoiminta kuuluvat uuden omistajan ydinosaamiseen ja ydintoiminta-alueisiin, hän toteaa.

Lasihuopaa valmistetaan Kotkan Karhulassa ja erikoislujitteita Mikkelissä. Johtaja Arnaud Genis Owens Corningista pitää Ahlstromin asemaa lujitemarkkinoilla todella hyvänä.

Kuitukangas taas on Genisin mukaan Owens Corningille strateginen kasvuala, joten se, että ostettavaksi löytyi sopiva yhtiö, oli varsin toivottu käänne.

– Olemme etsineet tällaista tilaisuutta useita vuosia, ja olemme innoissamme yhteistyöstä ihmisten kanssa täällä, Genis hehkuttaa.

Hän muistuttaa, että kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Genis toivoo, että hihoja päästään käärimään toisen vuosineljänneksen jälkeen.

– Tavoitteena on joka tapauksessa kasvattaa markkinaa sekä Kotkan ja Mikkelin yksiköitä, johtaja summaa.

Jopa kymmenen prosentin kasvuvauhti

Johtaja Arnaud Genis ei kerro tarkemmin, onko Owens Corningilla investointisuunnitelmia Suomen tehtaiden varalle. Hän kuitenkin toteaa, että kuitukangasmarkkina kasvaa tällä hetkellä alueesta riippuen 5–10 prosenttia vuodessa.

– Kasvatimme kapasiteettia Hollannissa kaksi vuotta sitten ja aloimme juuri rakentaa uutta linjaa Yhdysvalloissa. Ostamme Karhulan, koska tarvitsemme kapasiteettia.

Genisin mukaan markkinaennusteet näyttävät, että yhtiö tulee lähivuosina tarvitsemaan enemmän kapasiteettia, kuin mitä se Ahlstrom-kaupassa saa.

– Meillä on suuri kasvupotentiaali, hän sanoo.