1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kodinhoitajat kantavat polttopuita vanhuksille paukkupakkasissa Nurmeksessa

Pitkään jatkuneet paukkupakkaset ovat tuoneet lisää huolta ja työtä kotipalvelulle ja heidän asiakkailleen. Esimerkiksi Nurmeksessa kodinhoitajat ovat ryhtyneet kantamaan polttopuut vanhuksille, jotka kamppailevat taloissaan sisälle hiipivää kylmyyttä vastaan.

Kotimaan uutiset
Pakkasilla kodinhoitaja Arja Heikkinen kantaa puut asiakkaalle  Nurmeksen Puiroossa.
Jouki Väinämö / Yle

Elma Nykäsen kotona on suloisen lämmintä, vaikka ulkona hytisyttää lähes 30 asteen pakkanen.

Viisi vuotta sitten leskeksi jäänyt Elma asuu koiransa kanssa omakotitalossa Puiroossa, josta on matkaa Nurmeksen kirkolle puolentusinaa kilometriä.

Iso apu on muun muassa kodinhoitaja Arja Heikkisestä, joka kaartaa Nykäsen pihaan auton renkaat kuivassa kelissä narskahdellen. Kolmatta viikkoa jatkuneet ankarat pakkaset ovat aiheuttaneet lisää huolta ja puuhaa sekä kodinhoitajille että heidän asiakkailleen.

On ollu niin kylymee ihmisten kotiloissa.

Arja Heikkinen

– No on kylymä, on. On ollu niin kylymee ihmisten kotiloissa että, kodinhoitaja Arja Heikkinen päivittelee sisälle päästyään.

"Ei kärsi huokuu"

Asiakaskäynneillään Nurmeksen kodinhoitajat ovat viime viikkoina kantaneet polttopuut sisään. Näin myös tekee Arja Heikkinen ja ryhtyy sen jälkeen jakamaan Elma Nykäsen lääkkeitä dosettiin.

Ei ole kertookaan muihen tarvinna lämmittee.

Elma Nykänen

– No, aika hyvin minä oon pärjännä, kun vielä jaloillaan oon ja puut ovat kantaneet tänne sisälle. Ite oon lämmittänä. Ei ole kertookaan muihen tarvinna lämmittee, Elma kehaisee pontevasti.

Onneksi koti on lämmin ja apua on tarjolla, sillä kovat pakkaset vaikeuttavat Elma Nykäsen ulkona liikkumista.

– No varmasti vaikuttaa. Niin paljon on noita sairauksia, että ei kärsi huokuu.

"Suapi hätänsä huutoo"

Elma Nykäsen onni on, että hänellä on kotipalvelun lisäksi sukulaisia ja hyviä ihmisiä ympärillään.

Hirveen hyvät ihmiset on ympärillä.

Elma Nykänen

– Hirveen hyvät ihmiset on ympärillä. Suapi hätänsä huutoo. Käyvät linkoomassa nuo lumet aina ja kesällä leikkoovat nurmikot.

Poika pitää äitinsä kuivassa polttopuussa. Viimeksi sukulaismies kävi lapioimassa lumet talon kivijalan eristeeksi.

– Tuntuu iha niin kuin se ei vetäisi niin paljoo. Jonniin verran se varmaan uhoaa tuosta, Elma Kertoo.

Kova huoli on asiakkaista

Pitkä pakkasjakso vaikuttaa kodinhoitajan arkeen ja työhön monella eri tavalla. Arja Heikkinen kertoo, että jo aamuyöllä alkaa huolehtiminen.

– Jo aamuyöstä alakaa miettiä, että lähtööhän se varmasti auto käyntiin, vaikka se lämmityksessä on, mutta kun se ei ole ihan tasan tarkalleen, että se näin tapahtuu. No tietysti vaatetta valtavasti piälle.

Jo kotona alkaa miettiä, että mitenhän se ja se on pärjänny.

Arja Heikkinen

Sitten kun Arja on saanut auton käyntiin, niin seuraava huoli onkin jo asiakkaista.

– Jo kotona alkaa miettiä, että mitenhän se ja se on pärjänny. Onko vesijohot jiässä ja onko lämmintä minkä verran.

Miten asiakkaat ovat pärjänneet kotonaan näillä pakkasilla?

– Nämä meiän asiakkaat että on ihan suht koht hyvästi pärjännynnä. Ovat osanneet varautua siihen. Mutta oon kuullu kyllä semmoisiakin, että jouduttu kottoo pois lähtemään, Arja Heikkinen kertoo.

Alimmillaan tuvassa 10 astetta

Nurmeksen kaupungin kotipalveluilla on noin 250 asiakasta, jotka tarvitsevat tukea kotona selviytyäkseen. Elma Nykänen on yksi heistä.

Elman pirtissä riittää lämpöä, mutta kaikki nurmekselaiset eivät ole pärjänneet kotonaan tänä talvena. Kotihoidon esimies Petra Ahtonen kertoo, että kaupunki on tullut on tullut silloin apuun. Joissakin taloissa on ollut lämmintä vain noin 10 astetta.

Tai ollaan muuten järjestetty asiakkaille uusia asuntoja.

Petra Ahtonen

– Meillä on tuossa lyhytaikaisyksikössä mahollisuus otta asiakkaita kiireellisissä tappauksissa. Tai ollaan muuten järjestetty asiakkaille uusia asuntoja.

Petra Ahtosen mukaan jokunen vanhus joutuu Nurmeksessa joka talvi turvautumaan lyhytaikaiseen majoitukseen, koska oma koti jäähtyy liian kylmäksi.

Mihinkäs sitä kotoaan?

On ymmärrettävää, että moni sinnittelee asunnossaan mahdollisimman pitkään, koska mihinkäs sitä kotoaan lähtisi?

– Höh, en varmaan mielläni lähtis. Jos vain vähänkään terveyttä on, jotta pystyn olemaan, Elma Nykänen toteaa, katsoo napakasti silmiin ja kohentaa ryhtiään kaiken vakuudeksi.

Lue seuraavaksi