Koe uusi yle.fi

Hyytävä tilanneanalyysi Lähi-idästä: "Isis vahvistaa otettaan Syyriassa ja Afganistanissa"

Vuoden 2016 piti olla terroristijärjestö Isisin kukistumisen vuosi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Länsimaiden huomio on nyt keskittynyt Euroopan turvapaikanhakijatilanteeseen ja terroristijärjestö Isis käyttää tilaisuuden hyödykseen. Samalla kun järjestö vetäytyy Irakissa, se vahvistaa otettaan Syyriassa ja Afganistanissa, sanoo juuri Irakista palannut konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee.

Ulkomaat
Lapsisotilas tähtäilee rynnäkkökiväärillä.
Ääri-islamilaisen Isis-järjestön värväämä lapsisotilas harjoitteli rynnäkkökiväärin käyttöä Kunarin maakunnassa Afganistanissa 30. heinäkuuta 2015. Taustalla seinässä teksti 'Islamilainen valtio - Kurasanin paikallisosasto'.Ghulamullah Habibi / EPA

Martti Ahtisaaren konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee on juuri palannut Irakista, jossa hän oli päivittämässä analyysiään maan tilasta.

Al-Taee tuo mukanaan huonoja uutisia. 2016 piti olla vuosi jolloin Isis kukistuu. Tällä hetkellä ei näytä siltä. Isis on kenties heikentynyt Irakissa, mutta se on mukautunut uuteen tilanteeseen.

– Lännessä on viime aikoina käsitelty erityisesti pakolaiskriisiä. Kun huomio on toisaalla, Isis on päässyt tekemään neljää erittäin viisasta asiaa, al-Taee aloittaa.

Hussein al-Taee, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija.
Hussein al-Taee, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija. CMI (Crisis Management Initiative)

1. ISIS bunkkeroituu Irakiin ja siirtää painopisteen Syyriaan

Isis kärsi viime vuoden aikana tappioita Irakissa. Keväällä se menetti Tikritin kaupungin ja joulukuussa Irakin armeija valtasi siltä Ramadin. Hussein al-Taee sanoo, että Isis onkin muuttanut strategiaansa maassa.

– Laajojen maa-alueiden hallitsemisen sijaan se on bunkkeroitunut strategisesti merkittäviin Mosuliin ja Raqqaan.

Irakissa sijaitseva Mosul ja Syyrian Raqqa ovat merkittäviä muun muassa siksi, koska Isisin merkittävin valtimo – valtatie 47 – kulkee kaupunkien välillä.

– Kaikki kielii sitä, että vaikka Isis kuinka heikkenisi Irakissa, niin se pystyy siirtämään taistelijoitaan ja asemiaan Syyrian suuntaan. Voi olla, että Irak antaakin sille mahdollisuuden perääntyä kohti länttä, al-Taee sanoo.

Al-Taee arvioi, että tämä voi sopia hyvin myös länsimaiden suunnitelmiin.

– Sodassa on luonnollista antaa vihollisen liikkua, jotta se voidaan tuhota muualla.

2. Taistelijoita tulvii Isisin riveihin Syyriassa

Syyrialaisia aktivistilähteitä tarkalla korvalla kuunteleva al-Taee kertoo, että Isisin rekrytointikampanja sujuu Syyriassa tällä hetkellä hyvin. Tätä ovat edesauttaneet länsimaiden ja etenkin Venäjän ilmaiskut, jotka ovat keskittyneet muualle kuin Isisin asemiin.

– Isisiä vastaan ei isketä samalla tavalla kuin muihin kapinallisryhmiin, eikä sillä voimalla mitä julkisuuteen annetaan ymmärtää. Tämän vuoksi moni syyrialainen haluaa olla nyt mieluummin osa Isisiä kuin jotain muuta kapinallisryhmää. Al-Taee arvioi, että Venäjä ja Syyrian hallitus eivät keskity Isisin tuhoamiseen, koska ne eivät pidä terroristijärjestöä sellaisena sodan osapuolena, jonka kanssa tarvitsisi tulevaisuudessa neuvotella.

– Sen sijaan heikennetään niitä (kapinallisryhmiä) joiden kanssa neuvottelemaan vielä joudutaan. Isis jätetään viimeiseksi, koska koko maailma pitää sitä paholaisena. Ilmaiskuissa kuolee aina siviilejä. Seurauksena Isisillä ei ole ongelmia löytää poikia ja nuoria miehiä riveihinsä.

– Isis on tehokas median käyttäjä. Se pystyy näyttämään, että ilmapommitusten aikana on kuollut siviilejä, vaikka se syyllistyy siviileihin kohdistettuihin hyökkäyksiin itsekin. Mitä pidempään konflikti jatkuu Syyriassa, sitä vahvemmin Isis pystyy rekrytoimaan, aivopesemään ihmisiä ideologisesti ja kouluttamaan nuoria poikia joita sillä on tässä vaiheessa Syyriassa jo tuhansia.

3. Isis syrjäyttänyt talebanit ja Al-Qaidan Afganistanissa

Al-Taeen mukaan Isisistä on vaivihkaa tullut Afganistanin merkittävimpiä voimia. Siellä uusia jäseniä rekrytoi Isisin Khorasanin provinssiksi kutsuttu alaosasto.

– Se on vahvempi ja vaarallisempi kuin Al-Qaida ja Talebanit, joista moni liittyy tällä hetkellä Isisiin. Luulen, että se (Khorasan) on se voima, joka tulee Afganistanissa hallitsemaan, sillä Isisin ideologia on siellä kaikkein vahvin. Kaikki on tapahtunut Amerikan takapihalla.

Afganistanissa riittää kasvupohjaa terroristijärjestölle. Vuosikymmeniä sotatilassa olleen maan asukkaat ovat tottuneet elämään, jossa on pakko valita puolensa sotijoista. Aiempien osapuolien – Yhdysvaltojen armeijan, Afganistanin hallinnon, Al-Qaidan ja talebanien – rinnalle on vain tullut yksi lisää.

Afganistanilaisten luotto amerikkalaisiin ja laittomana pidettyyn hallintoon on al-Taeen mukaan erittäin heikko. Terroristijärjestöjen sisäinen taistelu siviilien uskollisuudesta on kiihkeää.

– Voi olla kaupanpitäjä, jonka pojista yksi kuuluu Al-Qaidaan, toinen talebaneihin ja kolmas Isisiin.

Al-Taee arvioi Afganistanin tilanteen pahemmaksi kuin mitä se oli vuonna 2001 kun Yhdysvallat hyökkäsi maahan.

4. Isis kiristää Turkkia terrori-iskujen uhalla

Isisillä on luonnollisesti vipuvoimaa myös kansainvälisten terrori-iskujensa kautta. Iskun uhka on vakava etenkin niille, jotka elävät turismista. Kuten Turkille.

Turkki liittyi Yhdysvaltojen vetämään Isis-vastaiseen rintamaan vuoden 2014 lopulla. Toissaviikolla Istanbulin vilkkaimmalla turistialueella tehtiin terrori-isku, jossa kuoli kymmenen ihmistä. Tekijäksi epäillään Isisin jäsentä.

– Isis tietää, että Turkki ei kestä montaa vastaavaa iskua. Isis on varoittanut Turkkia, että se voi iskeä sinne minne se sattuu eniten, eli turismiin.

Tämän vuoksi Turkin on todennäköisesti harkittava Isisiä kohtaan osoittamansa voimannäytöt tarkkaan.

Seuraus: Pakolaisten määrä saattaa moninkertaistua

Vuosi 2016 on Lähi-idän kannalta ratkaiseva. Toistaiseksi al-Taeen tilannekuva on synkkä.

– Merkit viittaavat siihen, että konflikti Syyriassa jatkuu ja että vuodesta 2016 tulee vielä paljon pahempi kuin vuodesta 2015.

Mikäli kehitys jatkuu huonona, Al-Taee ennustaa, että pakolaisia tulee Eurooppaan viime vuotta huomattavasti enemmän niin Syyriasta, Irakista, kuin Afganistanikin.

– Moni – erityisesti syyrialainen – joka pitkään ajatteli palaavansa kotiinsa mahdollisimman nopeasti ja pitänyt majapaikkaansa muun muassa Turkissa ja Syyrian lähialueilla, ei välttämättä enää vuoden päästä ajattele että voisi palata Syyriaan. Näin ollen he liikkuvat kohti erityisesti Saksaa, mutta myöskin muuta Eurooppaa.