1. yle.fi
  2. Uutiset

Veneteollisuus odottaa kasvua – uutena ostajaryhmänä sinkkunaiset

Veneteollisuuden näkymät ovat parantumassa, erityisesti pohjalaisilla venefirmoilla menee hyvin. Eniten ostetaan moottoriveneitä ja uutena niin sanottuja päiväretkiveneitä. Purjeveneet eivät kotimaassa kiinnosta - ulkomailla kylläkin.

talous
Sarins Båtar
Yle

Venealan Keskusliitto Finnboatin mukaan Suomessa rekisteröitiin viime vuonna yli 5 prosenttia enemmän veneitä kuin vuotta aiemmin. Ulkomaan vienti kasvoi yli 10 prosenttia. Eniten hankitaan moottoriveneitä, mutta myös 6–8 metrin päiväretkiveneitä.

– Ihmiset käyvät yhden illan retkellä tai maksimissaan viikonlopun, jolloin tarvitaan pienempää kalustoa, selittää Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju.

Suomessa valmistetuista veneistä 70 prosenttia menee vientiin. Veneitä viedään pääasiassa lähialueelle Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle. Uutena ostajaryhmänä ovat kaupungissa asuvat sinkkunaiset.

Naiset veneilevät itse ja saattavat ostaa veneen jopa porukalla. Iltaisin he sitten käyvät kaupungissa veneilemässä.

toimitusjohtaja Jouko Huju

– Naiset veneilevät itse ja saattavat ostaa veneen jopa porukalla. Iltaisin he sitten käyvät kaupungissa veneilemässä. Trendi näkyy sekä meillä että USA:ssa, joka maailman vapaa-ajanveneilymaista ehdottomasti suurin, Huju kertoo.

Purjeveneitä on viime vuonna myyty kotimaassa vain muutamia kappaleita.

– Purjeveneiden ikä on pidempi kuin moottoriveneiden. Lisäksi ihmisten vapaa-ajankäyttötavat ovat muuttuneet: Neljää viikkoa ei enää välttämättä vietetä vesillä, vaan tehdäään ulkomaanmatkoja ja käydään ehkä golfaamassa. Silloin näin kallis yksittäinen investointi ei ole perusteltua, Huju miettii.

Ulkomaille purjeveneitä on toimitettu muun muassa Pohjanmaalta.

– Suuret purjevenevalmistajat eivät ole maantieteellisesti riiippuvaisia, sillä tuotteita myydään varakkaille ihmisille ympäri maailmaa. Pohjalaiset ovat myös löytäneet suuremmille moottoriveneille uusia markkinoita muun muassa USA:sta, joka on uusi valloitusalue suomalaiselle veneteollisuudelle.

Lue seuraavaksi