1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

Ovatko uudet tilat keskustassa liian kalliita Eksotelle?

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimii enimmäkseen vuokratiloissa. Lähes 80 prosenttia Eksoten toimitiloista on vuokrattu yksityisiltä, yrityksiltä ja sote-piirin jäsenkunnilta. Kuntayhtymän ainoa oma tila on Etelä-Karjalan keskussairaala.

Eksote on vuokralaisena Lasten ja nuorten talossa, joka on rakennettu Eksotelle mittatilaustyönä. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Eksoten vuokramenot ovat noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Kaksi kolmannesta vuokrista maksetaan ulkopuolisille kiinteistönomistajille, vajaat 10 miljoonaa euroa sisäisinä vuokrina.

Neliövuokriltaan kalleimmat toimitilat sijaitsevat Lappeenrannan ydinkeskustan uudisrakennuksissa. Niistä Eksote maksaa korkeampia vuokria, mitä toimisto- ja asiakaspalvelutiloista Lappeenrannan keskustassa keskimäärin pyydetään.

Ydinkeskustassa sijaitsevien Eksoten toimitilojen neliövuokrat vaihtelevat vajaasta 18 eurosta yli 21 euroon. Keskimääräinen toimisto- ja liiketilavuokra on keskustassa noin 15 euroa.

Vuokra jopa 88 000 euroa kuukaudessa

Eksoten "citytilojen" kuukausivuokrat vaihtelevat neliömääristä riippuen 29 500 eurosta 88 000 euroon. Suurin ja kallein tila  (4 345 m2) on Rakuunamäellä sijaitseva Lasten ja nuorten talo. Se on rakennettu mittatilaustyönä Eksoten tarpeisiin.

Kahilanniemessä sijaitsevasta hallintorakennus Ruorista Eksote maksaa lähes 18 euron neliöhintaa Lappeenrannan kaupungin omistamalle Lappeenrannan Yritystila Oy:lle.

Asiantuntijan arvion mukaan Eksoten maksamat vuokrat ovat kovia.

– Vuokralaisen löytäminen keskustan toimitiloihin 20 euron neliöhinnalla on tällä hetkellä mahdotonta, sanoo Reim Kiinteistönvälitys Oy:n toimitusjohtaja Jari Vahviala.

"Tilojen on täytettävä tietyt kriteerit"

Maksaako Eksote tiloistaan liikaa?

– Tilojen on täytettävä tietyt kriteerit. Jos kaupunki tai Yritystila rakentaa, niin hyvä. Mutta jos yksityinen tarjoaa ne sopivat raamit, eikä vaihtoehtoja ole, ne otetaan, sanoo Eksoten hallituksen 1. varapuheenjohtaja Katri Pulli (kesk.).

Hän muistuttaa, että asiakaspalvelutilojen tulee sijaita keskeisellä paikalla, jonne on helppo tulla.

– Varsinkin, jos kyseistä palvelua tai toimintaa on vain yhdessä paikassa, Pulli tarkentaa.

Vaikka hinta vaikuttaa tilojen valintaan merkittävästi, tärkeintä on, että ne soveltuvat suunniteltuun toimintaan.

– Emme voi toimia missä tahansa avokonttorissa, vaan tarvitsemme asiakastiloja, joissa on tietyntasoinen äänieristys, vesi- ja hygieniapisteet. Siellä puhutaan salassa pidettäviä asioita ja hoidetaan ihmisiä, Pulli sanoo.

"Paraatipaikasta" saa väärän kuvan

Pulli ei halua kutsua Technopolis Vapaudenaukiota tai Kauppakadulla sijaitsevan senioritalon lasista kivijalkaa "paraatipaikoiksi".

– Ei tässä haeta luksusta, vaan asiallisia tiloja asiakkaille ja henkilökunnalle, hän sanoo.