Näkökulma: Älkää kouriko toppahousukaveriani!

Poliisi on huolissaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Edes toppahousut eivät pelasta naisia, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Näkökulmat
Päivi Happonen
Päivi HapponenTiina Jutila / Yle

– Arvaa, mitä kamalaa minulle tapahtui, eräs kaverini kysyi minulta pari päivää sitten.

Tämä vaaleahiuksinen nainen kertoi työmatkastaan viime viikolla. Hän hyppäsi iltapäivällä kolmen aikaan HSL:n bussiin numero 58. Hän oli pukeutunut pakkaspäivänä toppahousuihin ja toppatakkiin. Nainen oli kävelemässä ruuhkaisen bussin käytävällä, kun hän tunsi jotain jalkojensa välissä.

– Yhtäkkiä jonkun kädet olivat haaroissani, hän kertoi.

Kaverini kauhistui.

*Ensin hän raivosi hetken englanniksi *ahdistelijalle, ja meni sitten kuljettajan luokse. Kaverini vaati kuljettajaa soittamaan poliisille, ja poistamaan ahdistelijan bussista. Kuljettaja ei tehnyt kumpaakaan.

Kaverini on melko topakka nainen, ja hän esitti vaatimuksensa kuljettajalle useita kertoja. Viimein kuljettaja soitti poliisille. Siinä hässäkässä ahdistelija ehti kadota bussista. Ahdistelija oli ulkomaalainen mies ja humalassa.

– Siinä mielessä hän oli siis hyvin kotoutunut, kaverini hymähti.

HSL tietää tapauksen, koska kaverini soitti sinne ja kertoi tapahtuman.

Arvatkaa, mitä minä möläytin ensimmäiseksi, kun kaverini kertoi toppahousutarinansa.

– Hurjaa, eikä sinulla ollut edes minihame päälle.

Siinä samassa kuulin jo korvissani kaikenmaailman naisasialiikkeiden paheksunnan siitä, ettei minihame ole mikään lupa ahdistella naisia.

No, eihän se tietenkään sitä olekaan.

Mutta onhan se jotenkin omituista, etteivät edes toppahousut pelasta naista. Eikä edes se, ettei liiku koskaan yöaikaan missään. Poliisiylijohtaja totesi torstaina Ylellä, että ahdistelutapauksia on alkanut olla myös päiväsaikaan.

Naisten seksuaalinen ahdistelu on valitettavasti vanha ilmiö. Rikos se ollut Suomessa 1.9.2014 lähtien. Turvapaikanhakijoiden seksuaalisesta häirinnästä poliisi on suostunut puhumaan julkisuudessa vasta pari kuukautta. Tutkinnassa on tällä hetkellä parikymmentä raiskaustapausta, jossa tekijäksi epäillään turvapaikanhakijaa.

Olipa kyseessä ulkomaalainen tai suomalainen, seksuaalisesta häirinnästä ja raiskauksista pitää aina ilmoittaa poliisille. Se on ainoa keino, jolla näihin iljettäviin tekoihin syyllistyneet saadaan tuomiolle. Nyt vain murto-osa tapauksista tulee viranomaisten tietoon.

Moni miettii, miksi Suomesta oleskelulupaa hakeva henkilö syyllistyy seksuaaliseen ahdisteluun, ja mitä ilmiölle voitaisiin tehdä.

Olemme kysyneet asiaa usealta mielenkiintoiselta henkilöltä. Me julkaisemme heidän vastauksensa lähipäivinä.

_Juttua tarkennettu 25.1. klo 10.44 Helsingissä liikennöivien bussiyhtiöiden toiminnasta vastaa HSL. Jutussa puhuttiin aiemmin HKL:n bussista. _