Hyppää sisältöön

Kakkapaikan valinta koiralle tarkkaa puuhaa – jopa magneettikenttä voi vaikuttaa

Kun koira alkaa pyöriä vimmatusti kesken lenkin, tietää omistaja, että nyt on aika pysähtyä. Kakkapaikan valinta on monelle koiralle tarkkaa puuhaa. Siihen voi vaikuttaa reviirin lisäksi muun muassa maan magneettikenttä.

Kuva: Enja Heikkilä / Yle

Koiranomistajat pohtivat monia lemmikkiensä käytökseen liittyviä tapoja. Vaikka aihetta on tutkittu paljon, ei vastausta kaikkeen ole löydetty. Esimerkiksi edestakainen pyöriminen kakkapaikalla askarruttaa edelleen.

Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti keksii ilmiölle kolme selitystä.

1. Reviirin merkitseminen

Koirat voivat merkitä reviiriään anaalirauhasilla. Niistä välittyy ulostamisen yhteydessä koiran ominaishajulla varustettua nestettä.

– Jätösten käyttöä hajukommunikoinnin välineenä ei ole kauheasti tutkittu koirilla, mutta kyllähän koirat ovat muidenkin jätöksistä kiinnostuneita.

2. Mukavuus ja turvallisuus

Koira voi pyrkiä varmistamaan alueen turvallisuuden pyörimällä sen ympärillä.

– Se näkee silloin, onko alueella esimerkiksi käärmeitä. Samalla esimerkiksi pistävät risut ja lumikasat tasoittuvat. Kyse voi siis olla ihan mukavuudestakin.

3. Maan magneettikenttä

Aihetta on tutkittu myös tieteellisesti. Miia Lahti muistelee, että jokunen vuosi sitten julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin koiran etsivän kakkaamiselle oikeaa suuntaa maan magneettikentän mukaan.

– Tutkimuksesta ei selvinnyt mitä merkitystä suunnalla olisi. Enkä osaa ottaa kantaa sen luotettavuuteen. Mutta jos koira pystyy aistimaan magneettikentän, olisi mielestäni mielenkiintoista pohtia, mitä kaikkea muuta se pystyy haistamaan ja vaistoamaan.