Alkoholiluvat vähentyneet Keski-Suomessa – tänä vuonna valvotaan massatapahtumia

Anniskelu- ja vähittäismyyntipaikkojen määrä hupenee Keski-Suomessa. Viiden viime vuoden aikana lasku on ollut tasaista. Viime vuonna alkoholin anniskelu- ja vähittäismyyntilupia oli kaikkiaan 688. Ravintoloita määrästä oli noin 300. Vielä viisi vuotta sitten lupia liki 50 enemmän. Samaan aikaan kuitenkin vuosittain käsiteltyjen lupa-asioiden kokonaismäärä on noussut.

anniskelu
Juomanlaskija laskee olutta lasiin.
Mika Kanerva

Lupakäsittelyiden lisääntyminen selittyy ravintola-alaa leimaavalla lyhytaikaisuudella ja tiuhaan tapahtuvilla omistajanvaihdoksilla. Taloudellisen taantuman aikana ravintoloiden elinkaari on selvästi lyhentynyt.

– Omistajanvaihdoksia tulee yllättävän usein. Ja toinen selitys on se, että anniskelualueen tilapäisten muutosten hakemukset ovat lisääntyneet, kertoo alkoholitarkastaja Harri Varhama.

Tilapäisillä muutoksilla Varhama tarkoittaa muun muassa ravintoloiden järjestämiä isompia tapahtumia. Myös ravintola-alan keskittyminen syö yrittäjien kenttää.

– Henkilökohtainen näkemykseni on, että jotkut paikat ovat trendipaikkoja ja toisilla menee ehkä sen vuoksi heikommin. Ihmiset menevät usein samoihin paikkoihin, miettii Varhama.

Ravintoloiden jatkoaikahakemukset ovat viidessä vuodessa vähentyneet. Viisi vuotta sitten Keski-Suomessa jatko-aikalupia kello kolmeen tai neljään myönnettiin 60 ravintolalle. Nyt jatkoaikalupia myönnettiin 48 ravintolalle.

Festivaalit ja massatapahtumat tarkempaan syyniin

Laajemmalla Länsi- ja Sisä-Suomen alueella tehtiin viime vuonna yhteensä 766 jälkikäteistarkastusta, joista 550 ravintoloihin ja 216 alkoholin vähittäismyyntipaikkoihin.

Anniskelupaikkojen yleisin epäkohta oli puutteellinen selvitys henkilökunnan ammattitaidosta. Tarkastuskohteista noin 12 prosenttia joutui selvittämään kirjallisesti puutteita. Pysyvästi tai määräaikaisesti peruutettiin 12 lupaa viime vuonna 12. Lisäksi luvanhaltijoille annettiin 25 varoitusta ja 63 huomautusta Länsi- ja Sisä-Suomessa.

Tänä vuonna Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto aikoo tarkemmin valvoa etu- ja jälkikäteen isoja tilapäisiä tapahtumia, esimerkiksi festivaaleja. Infotilaisuuksilla virasto pyrkii etukäteen minimoimaan suuriin tilapäisiin tapahtumiin liittyvät alkoholirikkomukset.