Tornion kuvataideseuran taidekammari sai vanhan ilmeen uudestaan

Tornion kuvataideseuran tilat Åströmin kartanon huoneistossa remontoitiin ihan uuteen uskoon, mutta historiaa kunnioittaen. Kohennushanke lähti ajatuksesta maalata seinät yksivärisiksi, josta se paisui koko huoneiston entisöintiin alkuperäiseen 1800-luvun ilmeeseen.

kartanot
Tornion kuvataideseuran puheenjohtaja Seija Satonkangas, jäsen Kari Vaara ja sihteeri Hannele Pirttikoski.
Jasmina Vaaraniemi / Yle

Åströmin kartanossa sijaitsevan Tornion kuvataideseuran tilat olivat remontissa viime vuonna parin kuukauden ajan. Hanke lähti ajatuksesta maalauttaa seinät yksivärisiksi, jotta taulut tulisivat paremmin esille.

– Yllätykseksemme se vain laajeni yhtäkkiä ja saimme paljon enemmän kuin odotimme. Saimme aivan fantastisen gallerian, jossa jokaisen huoneen seinät on suoristettu ja tapetoitu, Kuvataideseuran puheenjohtaja Seija Satokangas hehkuttaa.

Remontti pyrittiin suorittamaan talon historia mielessä. Tämä tarkoittaa, että pintamateriaalit valittiin vastaamaan 1800-luvun aikakautta. Muovimattojen alta paljastunut puulattia hiottiin ja maalattiin. Väliovet ja ikkunat ovat vanhassa muodossaan.

– Ei tullut yksiväriset seinät, mutta ne tuovat silti taulut hyvin esille, Satokangas nyökkää.

Myös varastona toiminut keittiö uusittiin alkuperäiseen käyttöön, toki moderneilla sähkölaitteilla.

”Vau” oli monen reaktio

Satokangas arvelee remontin laajenneen, koska projektin takana olivat oikeat ihmiset. Remontissa on ollut mukana kulttuuritoimiston lisäksi museovirasto toimimassa historiallisena asiantuntijana.

– Heiltä kuulin, että talo on yksi niitä harvoja vanhoja rakennuksia, mitä voi entisöidä ja palauttaa sen omaan entiseen hehkuunsa. Olemme jäsenten kanssa todella onnessamme ja sanaa ”vau” on toisteltu usein, hän kuvailee.

Kartanon historia ylettyy syvälle Tornion historiaan

Åströmin kartanolla itsellään on pitkä historia, joka tunnetaan varsin hyvin säilyneiden asiakirjojen vuoksi. Tontti oli olemassa jo 1600-luvulla, josta on säilynyt kivikellarin jäänteet maan alla. Nykyiset Åströmin kartanon rakennukset rakennettiin 1800-luvulla, jonka alkuperäiset muurit ja tulisijat ovat edelleen paikallaan.

Kartanon nimi tulee siellä asuneen nahkurimestari Johan Åströmin mukaan. Hänen verstaansa sijaitsi samassa pihapiirissä. Nahkurin toiminta kesti 1900-luvun alkupuolelle saakka ja tuotteita liikkui usein jobbauksen mukana rajan yli.

Kartano on Tornion ainoa säilynyt umpipiha. Sittemmin rakennuksessa on ollut vuokra-asuntoja, käsityöpajaa ja nyt viimeisen 10 vuoden ajan ollut Tornion kuvataideseuran näyttelytila. Pihapiirin muut rakennukset ovat myös edelleen käytössä.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi