Minecraft-peliä jalostetaan opetusmateriaaliksi kouluihin suomalaisidean pohjalta

Microsoft ryhtyy kehittämään Minecraft-pelistä versiota, jota voisi hyödyntää uudenlaisissa opetustilanteissa.

Kuva: Fredrik Sandberg / EPA

Minecraftissä pelaajat rakentavat kuutioista omanlaisensa kolmiulotteisen maailman. Pelissä taistellaan, viljellään maata, kasvatetaan eläimiä, seikkaillaan ja tietenkin rakennetaan.

Microsoftin mukaan pelin uusi opetusversio, Minecraft: Education Edition, sisältäisi parempia karttoja, pelinsisäisen kameran, leikekirjan ja muita ominaisuuksia. Nämä auttaisivat oppilaita ja opettajia hyödyntämään sitä opetustilanteissa. Muutokset alkuperäiseen peliin eivät kuitenkaan ole dramaattisia.

_Education Editionin _pohjana toimii MinecraftEdu-opetuspeli, jonka Microsoft osti Tampereella sijaitsevalta suomalais-amerikkalaiselta TeacherGaming LLC -pelistudiolta. Yrityksen toiminta-ajatuksena on mahdollistaa digitaalisten pelien käyttöä opetuksessa.

TeacherGaming on julkaissut MinecraftEdun lisäksi _KerbalEdu -pelin. _Molempia käytetään jo nyt yli 10 000 koulussa 45 eri maassa ympäri maailmaa.

Julkaistaan ensi kesänä

_Minecraft:Education Editionin _avulla olisi tarkoitus opettaa kouluissa esimerkiksi matematiikkaa, historiaa ja tiedettä. Lisäominaisuuksiin kuuluu verkkoyhteisö, jossa on mentorointia ja jossa kokeneet opettajat auttavat kokemattomia kollegoitaan.

Uudessa opetusversiossa on myös tarkoitus hyödyntää Minecraftin moninpeliominaisuuksia, jolloin pelimäisessä opetustilanteessa voisi olla samaan aikaan mukana 40 oppilasta.

Uusi opetuspeli julkistetaan tänä kesänä. Sen voi ottaa koekäyttöön ilmaiseksi. Varsinaiseksi käyttäjämaksuksi on suunniteltu viittä dollaria eli noin neljää ja puolta euroa per käyttäjä.

Minecraft ja betoniarkkitehtuuri

Microsoft osti Minecraftin-pelin vuonna 2014. Yksi syy tähän on ilmeisesti ollut se, että Windows on alustana menettänyt kouluissa jalansijaa esimerkiksi Chromebooksille. Minecraft: Education Editionin avulla Microsoft haluaa saada takaisin valta-asemaansa.

Microsoft on myös pystyttänyt sivuston, jonne pelaajat voivat lähettää opetukseen liittyviä ehdotuksiaan. Sivustolta löytyy muun muassa feodaalisen Japanini kartta ja ohjeita siitä, kuinka Minecraft-kuutioiden avulla voi rakentaa brutalistista betoniarkkitehtuuria.

Lisätty 22.1. tarkentavaa tietoa TeacherGamingista.