1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kenian startup-hautomoissa halutaan pelastaa vastasyntyneet ja loikata suoraan tulevaisuuteen

Keniassa kasvaa innokas startup-sukupolvi, joka haluaa ratkaista maan ongelmat teknologian avulla. Älykkäät sovellukset nousevat, mutta menestystä tahkotaan tekstiviestipohjaisilla palveluilla. M-Pesa-mobiilimaksusovellus on yksi esimerkki menestyksestä.

Nairobista on tullut yksi Afrikan teknologiakeskittymistä. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Alussa oli suuri ja karvainen visio, startup-yrittäjä Felix Kimaru nauraa.

Se tarkoittaa, että aluksi Kimaru ei tarkalleen tiennyt, mikä hänen ideansa oli. Ainoastaan sen, että se oli jotain.

Toissa vuonna Helsingin Slushissa Kimaru esitteli visiotaan kansainväliselle yleisölle. Siitä oli tullut odottavia äitejä auttava mobiilipalvelu Toto Health. Koska Keniassa lääkäriin ei aina pääse, ohjelma lähettää ohjeita puhelimitse.

Toto Healthin toimitusjohtaja Felix Kimaru. Kuva: Yle

– Meillä on paljon ongelmia Itä-Afrikassa. Jos niitä katsoo esteinä, päätyy vain rajoittamaan itseään. Siksi me yrittäjät ajattelemme niitä mahdollisuuksina, Kimaru sanoo.

Hän edustaa kenialaista koulutettua sukupolvea, joka uskoo, että tulevaisuuden teknologia voi ratkaista ikivanhoja ongelmia.

Hänen kaltaisiaan maa on nyt täynnä. Nairobia onkin kutusuttu Afrikan piilaaksoksi – tosin sillä riittää kilpailijoita naapurimaissa.

Mobiilmaksu syrjäytti puheajalla kikkailun

Mahdollisuuden näki vuosituhannen alussa myös Britannian kehitysapuosaston tutkimusryhmä, joka huomasi kenialaisten käyttävän puhelinaikaa rahansiirtoon. Rahaa ansainnut osti puheaikaa kaukana oleville sukulaisille, jotka sitten myivät sitä eteenpäin.

Yhdessä puhelinjätti Vodaphonen ja paikallisen Safaricomin kanssa idea jalostui M-Pesa-mobiilimaksupalveluksi, jota käyttää nyt yli 10 miljoonaa kenialaista. 

Rahat saa puhelimeen ja sieltä ulos M-Pesa-kioskeissa. Vihreät mainostaulut värjäävät maisemaa Nairobin keskustasta sen laidoille. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Matkapuhelimesta on tullut lompakko ja pankki.

– Totta kai käytän M-Pesaa. Aina ei ole käteistä mukana, mutta puhelin on aina matkassa, sanoo työkseen kenkiä kiillottava Keivin Kinyanjui Wanjiku.

– Se on turvallinen ja kätevä. Et voi kanniskella 100 000:ta shillinkiä ympäri kaupunkia, sanoo puolestaan kauppa-apulainen Syprose Achieng.

Satatuhatta shillinkiä eli vajaa 1 000 euroa on maksimisumma, joka M-Pesa-tilillä voi kerralla olla.

Mary Muthon siirtää puhelimella rahat asiakkaan M-Pesa-tilille. Kuva: Jenny Matikainen/ Yle

Rahat siirtyvät puhelimeen M-Pesa-kioskeissa. Sen jälkeen puhelintilillä olevalla rahalla voi maksaa kaupassa tai rahaa voi siirtää muille.

– Useimmiten talletettava summa on sata shillinkiä, kertoo kioskissa työskentelevä Mary Muthoni. Sata shillinkiä on noin euron.

M-Pesa toimii tekstiviestillä, joten se ei vaadi kallista älypuhelinta. Kymmenessä vuodessa se on levinnyt useisiin Afrikan maihin ja myös pariin Itä-Euroopan maahan.

Tädin kuolema johti Slushiin

Felix Kimarun mukaan M-Pesa on tyyppiesimerkki kenialaisesta startup-ajattelusta: oli ongelma, johon löydettiin yksinkertainen ratkaisu.

Hänen yrityksensä pyrkii samaan. Toto Health syntyi, kun Kimarun täti kuoli synnytykseen. Hän ei tiennyt odottavansa kaksosia.

– Mietin, voisinko rakentaa ohjelman, joka varoittaisi tätini kaltaisia ihmisiä ja kehottaisi heitä menemään klinikalle, koska he saattavat odottaa kaksosia, Kimaru sanoo.

Kimaru oli taitava koodari, joten mikään ei estänyt kokeilemasta. Nyt Toto Health lähettää muutaman päivän välein viestejä odottaville ja tuoreille äideille, jotta he osaavat tarkkailla omaa ja lapsensa terveyttä.

– Moni heistä luulee saavansa henkilökohtaisia viestejä, mutta kaikki on automatisoitu, Kimaru sanoo.

"Joko Mike kävelee?"

Toto Health tietää lasten nimet ja paikallisen ruokavalion. Sisämaassa ei kehoteta syömään kalaa, rannikolla se mainitaan hyvänä proteiinin lähteenä. Lukutaidottomille palvelu toimii nyt puhelimitse.

Viesti tai soitto tulee kaksi kertaa viikossa automaattisesti. Se kysyy, joko lapsi kävelee, tai kertoo, että on täysin normaalia, jos raskauden alussa voi pahoin. Kimarun mukaan käyttäjiä on nyt 50 000. Unelma on tietenkin kasvaa ja auttaa useampia äitejä.

Kimaru korostaa, että ratkaisut ovat usein yksinkertaisia ja ne syntyvät aidosta tarpeesta.

– En voi kuvitella, että vaikkapa M-Pesa löisi läpi Yhdysvalloissa. Se syntyi ratkaisemaan paikalliset ongelmat, Kimaru sanoo.

Teknologiavimma kuplii ympäri Afrikkaa

Nairobi oli vielä muutama vuosi sitten kaupunki, jossa ei ollut kunnolla toimivaa laajakaistaa. Nyt puhutaan startupeista, älypuhelimista ja ideahautomoista. Sama ilmiö toistuu muissa mantereen suurkaupungeissa.

Afrikassa on jo lähes sata teknologiakeskittymää, laskeeMaailmanpankki (siirryt toiseen palveluun). Eniten niitä on Etelä-Afrikassa, eteenkin Durbanissa ja Cape Townissa. Kuhina käy myös Nairobissa, Nigerian Lagosissa, Ghanan Accrassaja Etiopian Addis Abebassa.

Älypuhelinmarkkinat kasvavat Afrikassa. Asiakas tutkii älylaitetta nairobilaisessa kaupassa. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Ihub on yksi Nairobin innovaatiohautomoista. Se perustettiin viisi vuotta sitten, jotta ideoilla olisi paikka, missä jalostua.

– Paljon tapahtui jo ennen iHubia, mutta nyt ihmisillä on paikka, missä kohdata, iHubissa työskentelevä Evans Campbell sanoo.

IHub tarjoaa startuppejaan hautoville yhteisen tilan ja eteenkin oikean ilmapiirin.

Tulosta on syntynyt: startupeja seuraavan Disrupt Africa -sivuston mukaan Afrikkalaiset startupit keräsivät rahoitusta yli 170 miljoonaa euroa. Erityisesi kasvua oli Keniassa.

Startupeissa vääryyttä vastaan

Ympäri Afrikkaa viriävissä startup-yrityksissä on pyritty ratkaisemaan muun muassa liikenteeseen, maksamiseen, terveyteen ja työn löytämiseen liittyviä ongelmia. Kohinaa riittää, mutta myös todellisia mahdollisuuksia, uskoo uutiskanava CCN:lle viime vuoden kiinnostavimmat startupit (siirryt toiseen palveluun) listannut teknologiabloggari Loy Okezie.

Fellix Kimaru uskoo, että teknologialla voidaan taistella lähes mitä tahansa tunnustettua ongelmaa vastaan – myös Keniaa piinaavaa korruptiolta.

– Kaikki tietävät, että se on kipukohta. Uskon, että pian joku alkaa tapella sitä vastaan tätä kautta.

Sillä aikaa Kimaru haluaa, ettei yksikään nainen enää kuolisi synnytykseen. Siihen on vielä matkaa, mutta hän uskoo, että ratkaisu voi kulkea jokaisen taskussa.