Kiireessä hotkaistu kylmä nakki ei korvaa yhteistä perheateriaa

Lapsi istuu nakkipaketti kädessään auton takapenkillä matkalla lätkätreeneihin. Teini katoaa huoneeseensa mukanaan vadillinen voileipiä. Vanhemmat napsivat kaapista mitä löytävät ennen illan viimeistä harrastuksiin roudausta. Eikö teidänkään perheessä syödä yhdessä ja yhtä aikaa?

terveys
Perhe ruokailee keittiössä.
Mika Kanerva

Perhearki on aikataulujen yhteensovittamisen tuhannen palan palapeli. Ajatus siitä, että kaikki kokoontuvat yhteisen ruokapöydän ääreen kello 17 on suurimmalle osalle nykyperheistä mahdottomalta kuulostava yhtälö.

– Ei sen tarvitse olla nakutettu kello 17:n ruokailu. Tärkeintä on, että ruokaillaan säännöllisesti. Yhdessä syöminen on jo sinänsä niin tärkeätä, että ei kannata kelloa katsoa. Suunnitellaan perheen ateriat joustavasti, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen muistuttaa.

Arkipäivien työ-kauppa-koti-harrastukset -ketjussa yhteiselle aterialle kannattaisi hänen mielestään raivata aikaa. Ruokailuhetkeä puoltavat monet seikat. Tutkimusten mukaan perheissä, joissa ei syödä yhdessä, täytetään vatsa helpommin makealla ja välipaloilla.

– Säännöllinen ruokailu liittyy painonhallintaan. Säännönmukaisuus tukee tervettä aineenvaihduntaa, kasvua ja kehitystä.

Kännykkä ei kuulu ruokapöytään

Päivällinen ei saisi olla vain pakollinen pikatankkaus.

Lasten pitäisi tulla huomatuksi omana itsenään, ettei kiinnitetä vain huomiota siihen, syökö vai eikö syö. 

Arja Lyytikäinen

– Yhteisessä ruokailussa on erityisen tärkeää vuorovaikutus ruokailijoiden kesken. Sen pitäisi olla myönteinen päivän hengähdystauko, jossa vaihdetaan kuulumisia. Lasten pitäisi tulla huomatuksi omana itsenään, ettei kiinnitetä vain huomiota siihen, syökö vai eikö syö, maistuuko vai eikö maistu.

Myönteisen keskusteluilmapiirin luominen on vaikeaa, jos televisio pauhaa taustalla, lapsi nakuttaa leluilla pöytälevyä, yhdellä on toisessa kädessä haarukka ja toisessa kännykkä, toinen silmäilee tietokonetta.

– Ruokailu on ruokailua varten. Sulkisin turhia teknisiä välineitä pois päältä. Olisi hyvä arvostaa yhdessä syömistä niin paljon, että oltaisiin se hetki aidosti yhdessä, Arja Lyytikäinen sanoo.

Olisi hyvä arvostaa yhdessä syömistä niin paljon, että oltaisiin se hetki aidosti yhdessä.

Arja Lyytikäinen

Haaste saada teini samaan ruokapöytään

Suomalaiset kokoontuvat yhteiselle päivälliselle huomattavasti harvemmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Asiaa selittävät muun muassa erot eri maiden ruokakulttuurissa. Suomessa lapset saavat koulussa ja päiväkodissa lämpimän ruoan ja vanhemmat syövät lounaan töissä.

– Usein ajatellaan, että lapsi on jo saanut ruokaa päivällä. Siitä huolimatta minusta on tärkeää, että syödään pääateria kotona. On kysymys niin paljon muustakin kuin ravitsemuksesta.

Perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, syövät muita useammin yhdessä. Eija Uotila ja Jutta Harri haluavat totuttaa vauvaikäiset lapsensa yhteisiin ruokailuhetkiin, vaikka lasten ikä tuokin omat haasteensa.

Lapsi syömässä.
Sannimari Lehtilä / Yle

– Meillä ruokahetket ovat lapsilähtöisiä. Joskus ollaan sylissä syömässä. Yleensä syödään kaikki yhdessä, sanoo Jutta Harri.

– Se on sellainen yhteinen hetki, jolloin rauhoitutaan ja lapsi oppii ruokailemaan katsoessaan vanhempiaan, toteaa Eija Uotila.

Perheissä yhteisten ruokailujen määrä vähenee lasten kasvaessa.

– Lapset alkavat kulkea omissa harrastuksissaan. Erityinen haaste on saada perhe yhteen vielä, kun lapset tulevat teini-ikään, aina niin kauan kuin lapset asuvat kotona, sanoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen.

Mitä tänään syötäisiin?

Kun aika on kortilla, harvalla on mahdollisuus loihtia ruokapöytään loistokattausta eri ruokalajeineen. Ei tarvitsekaan, ja syyllisyyden tunne on turhaa, sanoo Lyytikäinen.

Valmisruoista ja puolivalmisteista saa kiireisenä päivänä hyvän ja terveellisen ruoan helpolla.

Arja Lyytikäinen

– Korostan, että terveellisen aterian voi rakentaa hyvin eri tavalla. Valmisruoista ja puolivalmisteista saa kiireisenä päivänä hyvän ja terveellisen ruoan helpolla.

Entä se kylmää nakkia popsiva lapsi auton takapenkillä matkalla koulun jälkeen lätkäharjoituksiin?

– Jos ei nakkipaketti, niin se voi olla jogurttipurkki ja hedelmä. On eväissäkin hyviä vaihtoehtoja. Usein huonoimpia ovat ne, jotka napataan äkkiä suunnittelematta kaapista mukaan.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkistivat uudet lapsiperheiden ravitsemussuositukset perjantaina. Niissä kannustetaan perheitä syömään yhdessä.