Koe uusi yle.fi

Telakkaväki harkitsee ulosmarssia pakkolakien vuoksi Helsingissä perjantaina

Helsingin Hietalahden telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja on kutsunut työntekijät yleiseen kokoukseen kello 11. Haajan mukaan kokouksessa päätetään, keskeytetäänkö sen jälkeen työt mielenilmaukseksi hallituksen politiikkaa ja työehtojen heikennyksiä vastaan, vai jatketaanko töitä.

talous
Telakan nostureita talvisäässä.
Yle

Arctechin Helsingin telakan pääluottamusmies Ilpo Haaja on kutsunut koolle yleisen kokouksen perjantaina kello 11. Haaja arvioi, että tilaisuuteen osallistuu muutama sata henkeä telakan vajaasta tuhannesta työntekijästä.

– Kokouksen lopuksi päätetään järjestetäänkö mielenilmaus ja ulosmarssi, Haaja kertoo ammattiosaston suunnitelmasta.

Telakalta halutaan lähettää viestiä sekä hallitukselle että työmarkkinaneuvotteluille.

– Syynä ovat nämä hallituksen kolmen ässän toimet ja työehtojen huomattavat heikennyssuunnitelmat, pääluottamusmies Ilpo Haaja perustelee.

Erityisesti puheet paikallisesta sopimisesta ja tuntuvista palkanalennustarpeista ovat saaneet telakkaväen tuohtumaan.

– Porukat eivät tykkää palkanalennuksista, kun samaan aikaan yritykset aikovat jakaa osinkoja useita miljardeja, Haaja sanoo.

Vallakumoushallissa päätetty lukuisista lakoista

Yli 150-vuotias Hietalahden telakka on nykyisin venäläisomisteinen Arctech-telakka, joka valmistaa jäänmurtajia ja muita arktisia aluksia.

Hyvistä ajoista työntekijöiden määrä on pudonnut neljännekseen.

Hietalahden telakan työntekijöillä on ollut vuosikymmenien ajan lakkoilijan maine.

Perjantain kokous pidetään putkihallissa, joka on saanut pääluottamusmies Haajan mukaan vallankumoushallin nimen, niin monesta työnseisauksesta siellä on päätetty.

Punaiselta telakalta on noustu myös politiikan huipulle, kansanedustajaksi. Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila oli pääluottamusmiehenä Hietalahdessa.

SAK:n aktiivit koolle Tampereelle lauantaina

SAK:laiset palkansaajat ovat liikkeellä hallituksen ns. pakkolakeja vastaan lauantaina.

SAK on kutsunut Tampereelle suurimpien työpaikkojen luottamusmiehet arvioimaan työmarkkinatilannetta. Tampereelle odotetaan 400:aa osallistujaa. Paikalle menee myös pääluottamusmies Haaja.

SAK on järjestänyt lauantain luottamusmiestapaamisen muistuttamaan työmarkkinajärjestöjen vuosikymmenien pituista yhteisen sopimisen perinnettä.

Lauantaina on kulunut 76 vuotta ns. tammikuun kihlauksesta, jolloin työnantajat tunnustivat ammattiliitot ja SAK:n neuvottelukumppanikseen ensimmäistä kertaa.