Koe uusi yle.fi

Pörssi käy nyt kierroksilla – mistä hermoilu johtuu?

Osakekurssit hermoilevat tällä hetkellä poikkeuksellisen kovilla kierroksilla. Tammikuun aikana pörsseissä on ollut ennätyksellisen monta pudotuspäivää.

talous
Osakesijoittajia seuraamassa pörssikursseja.
Osakesijoittajat seurasivat pörssikursseja Pekingissä 4. tammikuuta.How Hwee Young / EPA

Pörssikurssien rajut pudotukset johtuvat edelleen kahdesta pääsyystä: Kiinan talouden epävarmuudesta ja raaka-aineiden kuten öljyn hinnan laskusta.

Mutta nyt mukaan on tullut myös markkinoiden psykologia. Osakesijoittajat laskevat, mihin kaikkeen nämä kaksi perussyytä voivat levitä.

Markkinoilla on ryhdytty spekuloimaan kiivaasti, mitä tapahtuu, jos Kiinan talous on oikeasti hyytymässä. Johtaako tämä koko maailmantalouden syöksymiseen taantumaan?

Sijoittajat pelkäävät Kiinan epävarmuuden leviävän muuallekin. Kehittyvien maiden ongelmat muuttuvat myös länsimaiden ongelmiksi. Se tietää ikävyyksiä pörssisijoittajalle.

Samoin on käynyt öljyn hinnan romahtamisen kanssa. Osakemarkkinat laskevat jo pää kuumana, mitä kaikkea öljyn hinnan lasku voi aiheuttaa.

Sijoittajat pelkäävät, että öljyn hinnan lasku rokottaa öljyntuottajamaiden talouksia pitkäksi aikaa. Ne joutuvat ehkä myymään osakevarallisuuttaan, jotta öljytulojen menetys saadaan paikattua. Osakemyynnit voivat romahduttaa kurssit.

Toisaalta öljyn hinnan halpeneminen voi hyydyttää öljy-yhtiöiden toiminnan. Niiden kurssit tulevat alas, mikä taas voi laajentua muihin niitä lähellä oleviin toimialoihin.

Sitten hyvät uutiset. Pörssit ovat talouden kuumemittari, joten pörssi reagoi huonoihin uutisiin ensimmäisenä. Ne heiluvat nopeasti jo pelkistä huhuista tai arveluista.

Pörssit liioittelevat usein uhkia tai ongelmia. Osakemarkkinoilla onkin ollut erittäin paljon vääriä hälytyksiä.

Pörssipelurit pelaavat todennäköisyyksillä. Meklarit järjestävät ikäänkuin arpajaisia siitä, miten oikeasti käy.

Edellinen todella suuri pörssiromahdus koettiin finanssikriisin aikana. Silloin kurssit putosivat jopa 50 prosenttia. Tämän vuoden tammikuussa kurssit ovat tulleet alas kymmenisen prosenttia.

Entä mitä piensijoittajan pitää ajatella? Osakemarkkinoiden ammattilaiset muistuttavat, että kurssien poukkoillessa, on pidettävä pää kylmänä. Paniikissa ei ainakaan kannata myydä.

Kurssien heilahtelut kuuluvat osakesijoittamiseen tai pörssipelaamiseen. Sen paremmin nousuja kuin laskujakaan ei kannata ylidramatisoida.

Sitä paitsi monella pörssiyhtiöllä menee edelleen erittäin hyvin, ja jotkut odottavat jopa liiketoimintansa kasvavan selvästi. Kurssilaskujen aikana voi löytyä jopa oston paikkoja.

Osakeammattilaiset neuvovatkin odottamaan alkavaa tuloskautta. Kannattaa katsoa, miten yhtiöllä oikeasti meni, ja mitä se arvioi tulevaisuudesta.