Afrikkalainen jalkapallolegenda valmentajaksi – sopeutumisesta Suomeen tehdään tv-sarja

Nigerialainen jalkapallon olympiavoittaja Daniel Amokachi aloittaa harjoitukset oululaisen Herculeksen valmentajana. Hänestä kuvataan myös tosi-tv-sarjaa Suomessa.

urheilu
Oululaisen jalkapalloseura Herculeksen puheenjohtaja Juho Syrjä ja valmentaja Daniel Amokachi
Nigerian jalkapallomaajoukkueen entinen hyökkääjä ja pitkäaikainen valmentaja Daniel Amokachi saapui Abujasta Ouluun hetkellä jolloin kaupunkien lämpötilaero oli lähes 70 astetta. - Tämä on meille iso askel eteenpäin. Se avaa uusia näkökulmia ja ravistelee pois totutuista kaavoista, toteaa Herculeksen puheenjohtaja Juho Syrjä. Timo Sipola / Yle

OuluOuluun keskiviikkoiltana saapunut Amokachi saavutti yksitoistavuotisella pelaajaurallaan olympiakultaa, FA cupin eli Englannin cupin voiton ja on pelannut kaksissa MM-kisoissa sekä useissa nimekkäissä eurooppalaisseuroissa, joista ehkä kuuluisin on englantilainen Everton.

Amokachi aloittaa oululaisen kakkosdivariin nousseen Herculeksen valmentajana.

Hän on valmentanut useita Nigerian pääsarjan joukkueita ja toiminut apuvalmentajana Nigerian maajoukkueessa.

– Olen ollut mukana valmentajana kahdessa maailmancupissa, kolmessa African cupissa ja maanosaliittojen cupissa. Valmentajaksi pääseminen eurooppalaiseen toisen divisioonan joukkueeseen on silti todennäköisesti yksi parhaita mahdollisuuksia mitä minulla voi valmentajana olla. Meillä afrikkalaisilla ei ole paljon saumoja valmentaa Euroopassa. Joten tämä on hieno tilaisuus, sanoo Hollannissa valmentajaksi kouluttautunut Amokachi.

Helle vaihtui pakkaseen

Entinen Nigerian jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä ja pitkäaikainen valmentaja Daniel Amokachi saapui Abujasta Oulun lentokentälle mainioon aikaan. Kaupunkien lämpötilaero on lähes 70 astetta. Mies ei kuitenkaan pakkasta pelkää.

– Se ei ole este. Tämä on uusi luku elämässäni. Sitä on vähän kuin 16-vuotias jalkapalloilija, joka tulee ensimmäistä kertaa Eurooppaan. Tulen tekemään kaikkeni, jotta joukkueen kannattajat saisivat aihetta hymyyn, kertoo esiintymiseen ja julkisuuteen pelaajauransa jälkeen tottunut Amokachi.

Tv-sarjan tähti

Amokachista tulee myös oululaisen Top Spotin Afrikkaan tekemän Amokachi Adventures-tv-sarjan päähenkilö.

– Olen ollut ikäni mukana viihdebisneksessä. Pelaajaurani jälkeen olen tehnyt paljon tv-töitä, dokumentteja, suoria lähetyksiä ja tosi-teeveetä. Tv-sarja kuvaa sitä, miten afrikkalainen pärjää oudossa maassa missä on outo sää. Tärkein syy täällä olooni on kuitenkin valmentaminen, naurahtaa Amokachi.

Vaikka Amokachi ei ole aikaisemmin työskennellyt Suomessa, Skandinavia on hänelle tuttu.

– Suomi on miellyttävä maa ja koko Skandinavia on hyvin miellyttävää aluetta. Pidämme Nigeriassa tätä aluetta arvossa. Useimmat meidän ulkomailla pelaavista pelaajista ovat täällä. Myös jalkapallon taso ja pohjoiset sääolosuhteet tunnetaan meillä päin, sanoo Amokachi.

Jalkapallo lähes uskontoa Nigeriassa

Jalkapallo on Amokachille kaikki kaikessa. Nigeriassa se on melkein uskonnon asemassa, asia joka yhdistää ihmisiä uskonnosta ja etnisestä taustasta riippumatta. Amokachi on yksi suurimpia esikuvia nuorille afrikkalaisille jalkapalloilijoille.

Englannin cup ja valioliiga ovat isoja juttuja koko Länsi-Afrikassa. Näitä pelejä kokoonnutaan joukolla katsomaan sinne missä televisioita on. Amokachin lapsuuden ja nuoruuden naapurustustossa sellaisia oli harvassa ja niiden ääreen kaikki kokoontuivat katsomaan näitä pelejä.

– Sitten eräänä päivänä olin itse Wembleyllä. Olen ensimmäinen afrikkalainen, joka on voittanut FA-mitalin. Sellaista päivää ei unohda. Samoin sain olla mukana ensimmäisessä afrikkalaisessa joukkueessa, joka voitti olympiakultaa. Sitäkään ei unohda koskaan. Minua siunattiin yhdellätoista vuodella ammattimaista jalkapallon pelaamista. Nautin joka sekunnista enkä ole katunut niistä yhtäkään, muotoilee Amokachi.