1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ukulele

Hyvän tuulen ukulele soi Leppävirralla viikonvaihteessa

Ukuleleharrastajat viettävät viikonloppuna talvifestivaaleja Leppävirralla. Havaijilta lähtöisin oleva soittimella voi soittaa hyvin erityyppistä musiikkia ja se on yleistynyt myös kouluissa.

Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Kitaran näköinen, mutta vain neljäkielinen ukulele, "uke", on nostanut suosiotaan Keski-Savossa. Alueella on innokkaita soittajia ja useita ukuleleorkestereita.

Leppävirralla tehdään viikonloppuna historiaa kun Vesileppiksessä soi maailman pohjoisin ukulelefestivaali. Aiemmin Suomessa ukeleletapahtumia on pidetty pääkaupunkiseudulla ja Karkkilassa.

Ukulele on peräisin Havaijilta. Sieltä soitin levisi Yhdysvaltoihin ja vähitellen ympäri maailmaa.

Festivaalipäällikkö Arto Julkunen sanoo, että tapahtuma haluttiin Leppävirralle keskelle talvea. Euroopassa ukulelefestivaalikausi alkaa tyypillisesti keväällä ja jatkuu syksyyn.

– Halusimme saada Savoon kansainvälisiä esiintyjiä ja vieraita.

Festivaaleille onkin saatu nimekkäitä esiintyjiä. Derick Sebastian on aito havaijilainen soittaja ja Englannista saapuu The Mersey Belles -naisduo.

Leppävirran festivaaleilla kansainväliset huipputähdet opettavat työpajoissa ukuleleen soittoa. Oppia on tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin. Käytössä on lainasoittimia, joten soittoa on helppo kokeilla.

Ukuleleharrastajat saavat oppia myös yhtyesoitosta ja opettajille on opetusta kuinka ukulelea voi käyttää koulutyössä.

Ukulele on hyvän tuulen soitin

Monilla on soittimesta myönteinen ja aurinkoinen mielikuva. Festivaalipäällikkö Arto Julkunen tietää ukuleleen suosion salaisuuden.

– Se on pieni, halpa ja hauska soitin. Ukulelella voi myös soittaa mitä vain.

Ukulelea soitetaan myös kouluissa. Uusissa koululaulukirjoissa on jo ukulelesointuja ja koulut ovat hankkineet soittimia ryhmäopetusta varten.

– Internet on keskeinen tekijä ukuleleen suosion lisääntymisessä. Soittajat laittavat verkkoon coverversioitaan tutuista kappaleista.

Festivaalipäällikkö Arto Julkunen luonnehtii ukulelea helpoksi soittimeksi. 

– Kynnys on matala ja katto korkealla. Jos ukulelea ajattelee satamaksi, niin sinne on helppo tie. Kun sitten katsoo merelle niin näkyvissä on valtavasti erilaisia maisemia. Tyylisuuntia on loputon määrä ja ukulelella voi soittaa klassista, poppia, rokkia tai vaikka punkkia.

Leppävirralla tavoitellaan lauantai-iltana myös ukensoiton Suomen ennätystä. Tavoitteena on saada lavalle vähintään 57 soittajaa samaan aikaan.

Korjaus 27.1.2016

Karkkilassa pidettiin ukulele-festivaali kesällä 2015.  Alkuperäisessä jutussa oli mainittu, että Leppävirran tapahtuma oli Suomen ensimmäinen ukulelefestivaali Helsingin ulkopuolella.