Sähkönkulutus nousi uuteen ennätykseen

Sähkön ja kaukolämmön kulutuksessa on tehty pakkasilla uusia ennätyksiä. Energiayhtiö Savon Voima muistuttaakin, että asiakkaiden kannattaa varautua keskimääräistä suurempiin sähkö- ja kaukolämpölaskuihin.

sähkö
Kasvihuoneen katto höyryää pakkasessa.
Toni Pitkänen / Yle

Pakkaset ovat nostaneet sähkön kulutusta uusiin ennätyksiin. Energiayhtiö Savon Voima kertoo, että keskiviikkona rikottiin sähkön siirtomäärän ennätys: kello 17–18 välillä siirron keskituntiteho nousi yli 460 megawatin.

Savon Voima Verkon toimitusjohtajan Matti Ryhäsen mukaan historiallisen suuri siirtomäärä ei ollut ongelma.

– Kyllä tämä vielä siirretään kevyesti meidän verkossa. Lähes vastaaviin lukemiin päästiin helmikuun alussa vuonna 2012, Ryhänen kertoo.

Parina viime vuonna puolestaan talvet ovat olleet leutoja.

Kyllä tämä vielä siirretään kevyesti meidän verkossa.

Matti Ryhänen

Ryhäsen mukaan siirtomäärät ovat olleet kovilla pakkasilla noin 20–25 prosenttia keskimääräistä korkeammalla tasolla, ja sähkölaskukin voi näin ollen pahimmillaan kasvaa samassa tahdissa.

Pitkittyessään pakkasjaksot nostaisivat sähkölaskuja olennaisesti ja myös riskit siitä, että jotakin menisi vikaan, kasvaisivat.

– Jos sattuisi yhtä aikaa kaksi vahinkoa, esimerkiksi Ruotsin rajajohtoon tulisi vika ja joku meidän isoista voimalaitoksista pamahtaisi, silloin joutuisimme todennäköisesti turvautumaan sähkön rajoitustoimenpiteisiin, Ryhänen kertoo.

Ryhäsen mukaan heikko taloustilanne on helpottanut tilannetta.

– Jos teollisuus pyörisi täysillä, silloin meillä varmasti olisi jonkinlainen vaara sähköpulalle.

Kaukolämmönjakelussakin tehontarve on lisääntynyt. Esimerkiksi Suonenjoella ja Leppävirralla aiemmat tehohuiput ovat olleet 18 megawattia, mutta nyt tehontarve on ollut jopa 20 megawattia.