Riisipiirakka hurjassa suosiossa – katso rypyttääkö kone paremmin kuin ihminen

Riisipiirakoiden menekki on kasvanut vauhdilla viime vuosina Suomessa. Karjalanpiirakasta kehkeytyi myös postimerkkikohu.

Kotimaa
Karjalanpiirakoita uunipellillä.
Riisipiirakat valmistuvat liukuhihnalla Pieksämäellä ja karjalanpiirakat opetusneuvos Raimo Jenun keittiössä Mikkelissä.

Riisipiirakkarivit toisensa perään kiipeävät liukuhihnalla kohti pakastamoa. Pieksämäkeläisen Moilas Oy:n leipomoissa valmistuu parhaimmillaan 20 000 piirakkaa tunnissa.

Muovisormet rypyttävät tänä vuonna jopa 60 miljoonaa riisipiirakkaa. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin vielä pari vuotta sitten.

– Nämä paistopisteet on tullut muotiin ja paistopisteissä myydään riisipiirakkaa. Se on helppo siellä valmistaa ja kuluttaja saa lämpimän, tuoreen riisipiirakan käteensä. Se on hyvä tuote ja sen takia suosittu, toimitusjohtaja Timo Savolainen arvioi.

Savolaisen mukaan piirakoista ensimmäinen syödään usein jo matkalla kassalta autolle. Toinen popsitaan kotimatkalla.

– Riisipiirakka on hirvittävän kätevä välipala. Se ei karise, ei varise.

Moilasen piirakoiden osuus markkinoilla on yrityksen arvion mukaan noin 7 prosentin luokkaa. Konsernin myynnistä 30 prosenttia koostuu piirakoista.

Kasvu on nähtävissä myös muiden piirakanvalmistajien tilastoissa. Esimerkiksi Fazerilta kerrotaan, että yrityksen neljänneksi myydyin tuote on riisipiirakka.

Pieksämäellä nähdään, että seuraava askel kasvussa voisi löytyä ulkomailta.

– Olemme kovasti kokeilleet löytyisikö sille ulkomainen ostaja, mutta tänä päivänä ei ole vielä löytynyt. Jonakin päivänä voi löytyä ja sitten kasvun rajoja voi arvailla, toimitusjohtaja Timo Savolainen visioi.

Vuosien tuotekehittely

Teollisesti valmistettavan riisipiirakan ominaisuuksia hiotaan jatkuvasti.

– Se on enemmän tekniikkaa kuin leipomista. Haastavinta on märän riisipuuron ja erittäin ohuen taikinan yhdistäminen niin, että homma toimii, Moilas Oy:n tuotantojohtaja Mikko Puumalainen sanoo.

Leipomoyritys muutti tuotteensa nimeä karjalanpiirakasta riisipiirakaksi nimisuojaan liittyvän lainsäädännön vuoksi vuonna 2011.

– Karjalanpiirakoiden valmistaminen olisi tässä mittaluokassa erittäin haasteellista tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi maidon käyttäminen siinä määrin, mitä sitä tarvitsemme, olisi mahdotonta.

Karjalanpiirakasta postimerkkikohu

Riisipiirakka elää suosionsa aikoja ja on saamassa myös oman postimerkin. Helsingin Sanomien uutisen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Postin uusi karjalanpiirakka-postimerkki on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä ennen julkaisuaan.

Kritiikkiä on saanut kuva, jossa piirakka on teollinen tuote, ei käsin tehty.

Karjalan liiton liittovaltuustossa ja hallituksessa istunut sekä esimerkiksi Mikkelin Karjalaiset ry:n puheenjohtajana toiminut opetusneuvos Raimo Jenu ihmettelee kohua.

– Kyllä myö rähistään aika olemattomista asioista. Minusta keskeistä on se, että karjalanpiirakka on nostettu kunnia-asemaan, mihin se eittämättä ruokaperinteen kannalta kuuluu.

Karjalaisten sukujuuriensa lisäksi Jenu tietää mistä puhuu, sillä hän on tehnyt karjalanpiirakoita 1960-luvulta saakka ja saanut menestystä myös karjalanpiirakantekokilpailuissa.

– Se on ihan sama onko kuvassa teollisesti valmistettu vai käsin valmistettu piirakka. Ei kannattaisi tällaisista myönteisistä asioista haloota nostaa, opetusneuvos Raimo Jenu sanoo.