Älä säilytä taakalta tuntuvaa tavaraa – kaksi keinoa selvitä kamakaaoksesta

Kaikesta ei tarvitse luopua, mutta joskus tavarapaljouden karsiminen on tarpeellista. Ammattijärjestäjän mielestä tavaroihin tarrautuminen on tulevaisuudenpelkoa.

ilmiöt
Vaatekasa.
Heli Kaski / Yle

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto tietää, miten koti laitetaan järjestykseen. Yleensä hän antaa kuusi vinkkiä, mutta tiivistää neuvot kahteen tärkeimpään.

  • Mieti voimavarasi ja valitse sen mukaan, mitä järjestät. Jos on viisi lasta, vaativa ura ja paljon harrastuksia, älä lähde räjäyttämään koko vinttivarastoa kerralla. Ota pienissä erissä sen mukaan, mitä itse ehdit ja pystyt.
  • Älä järjestä romua. On tosi tärkeää pystyä luopumaan niistä tavaroista, jotka tukkivat kaappeja. Mikään säilytyspaikka ei tule toimivaksi sillä, että sitä vaan järjestetään ja järjestetään. Täytyy olla rohkeutta luopumiseen.

Kaiken säilyttäminen on tulevaisuudenpelkoa

Tavaroiden pois heittäminen on monelle järjestämisen vaikein osuus. Ilana Aalto kehottaa miettimään, mitä tavaroita ihan oikeasti tarvitsee.

– Jos on niitä tavaroita, joista miettii, tarvitsenko tätä vielä, eikä luota siihen, että pärjää ilman – se on tulevaisuudenpelkoa.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta pitää elämässään tavaraa, joka tuntuu taakalta tai väsyttää.

Ilana Aalto

Aalto nostaa esimerkiksi mehulingon, jota sen omistaja ei ole koskaan käyttänyt, mutta miettii, että jos kuitenkin ensi kesänä.

– Silloin kannattaa miettiä, että jos kuitenkin käy niin, että haluaa tehdä itse mehua, niin ehkä lingon voisi saada lainaan naapurilta. Tai mennä mehuasemalle. Kenenkään ei tarvitse säilyttää tavaroita, jotka on hankittu jotain unelmaelämää varten.

Yksi uusista villityksistä on japanilainen järjestelyoppi Konmari. Siinä käsketään ihmisiä kysymään itseltään, tuottavatko tavarat iloa.

– Kenelläkään ei ole velvollisuutta pitää elämässään tavaraa, joka tuntuu taakalta tai väsyttää. Sen voi päästää menemään.

Nykytilanne on historiallinen

Tarvitsevatko ihmiset järjestelyoppeja? Ilana Aalto muistuttaa, että siivoamisessa on aina ollut erilaisia ideologioita. Emännänoppaat ovat jo vuosikymmeniä sitten kertoneet, kuinka kodin tavaroita tulee hoitaa.

Nyt ihmisillä on niin paljon tavaraa, että siitä on jo haittaa.

Ilana Aalto

– Siivoamisen ideologian Suomeen toivat varmaan Martat. Heillä oli hyvin paljon erilaisia käsityksiä siitä, miten esimerkiksi lakanat rullataan kaappeihin. Heillä oli numeroidut järjestykset, miten ne otetaan sieltä käyttöön.

Nyt oppaat kertovat ihmisille, miten valita ne tavarat, jotka säilyttää.

– Se kertoo siitä, että koskaan ennen historiassa emme ole olleet tällaisessa tilanteessa. Nyt ihmisillä on niin paljon tavaraa, että siitä on jo haittaa.

Jos tavaralla on tunnearvoa, ota se esille

Aalto muistuttaa, ettei kaikkea tarvitse yrittääkään hävittää. Jos tavarasta ei ole arjelle haittaa, ei sitä tarvitse vähentää.

Vähentäminen ei ole mikään itseisarvo.

Ilana Aalto

– Vähentäminen ei ole mikään itseisarvo.

Tunnearvotavarat ja tärkeät muistot kannattaa ottaa esiin. Jos rakas t-paita ei mahdu enää päälle, sen voi ommella kassiksi tai laittaa seinälle.

Lasten lukuisista taideteoksista voi ottaa valokuvat, ja tehdä niistä sitten kirjan.

– Sen voi ojentaa lapselle, kun hän muuttaa pois kotoa, Aalto vinkkaa.