1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Merja Kyllönen

Suomalainen MEP Volkswagen-skandaalia tutkivaan valiokuntaan

Euroopan parlamentin asettaman tutkintavaliokunnan ainoa suomalaisjäsen on vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Merja Kyllönen
Merja Kyllönen
Europarlamentaarikko Merja Kyllönen.Yle

Euroopan parlamentti päätti tänään torstaina asettaa tutkintavaliokunnan tarkastelemaan Volkswagenin päästöhuijausskandaalin johdosta tarvittavia toimenpiteitä.

Vuonna 2015 kävi ilmi, että autojätti Volkswagen oli vääristellyt autojensa päästötietoja. Lisäksi paljastui, että Volkswagen oli ilmoittanut eräille bensiinimoottorisille autoille tyyppihyväksymisessä liian pienet hiilidioksidi-lukemat.

Suomussalmelta lähtöisin oleva europarlamentaarikko Merja Kyllönen on nimetty koordinoimaan tutkintavaliokunnan koko parlamenttiryhmänsä työtä asioissa, jotka koskevat liikennevaliokunnan toimivaltaa. Valiokuntaan kuuluu kaikkiaan 45 meppiä ja siinä on edustus kaikista parlamentin poliittisista ryhmistä.

Valiokunnan merkittävin tehtävä onkin arvioida, ovatko komission jäsenvaltiot laiminlyöneet omia velvoitteitaan laittaa yhteisesti päätettyjä EU-säädöksiä täytäntöön.

Merja Kyllönen

Valiokunta tulee kiinnittämään huomiota erityisesti testiolosuhteissa ja oikeissa ajo-olosuhteissa mitattujen päästöjen eroihin ja siihen, kuinka päästöjen mittausta ja valvontaa voidaan tehostaa.

Kyllösen mielestä eurooppalaiset kuluttajat luottavat vahvasti siihen, että järjestelmä toimii aukottomasti ja markkinoiden tietoon voi uskoa. Esimerkiksi autojen päästömittausten kohdalla ei ole ollut aiemmin syytä epäillä asioita, Kyllönen sanoo.

– Valiokunnan merkittävin tehtävä onkin arvioida, ovatko komission jäsenvaltiot laiminlyöneet omia velvoitteitaan laittaa yhteisesti päätettyjä EU-säädöksiä täytäntöön.

Kyllöselle jäsenyys merkitsi luottamuksen osoittamista hänen taitojaan kohtaan.

– Puolessatoistavuodessa on oman paikkansa varmaan ryhmässä lunastanut, Kyllönen kertoo matkaltaan Saksasta kohti Suomea.

Koordinaattorin tehtäviin kuuluu valvoa, että työ etenee sovitussa aikataulussa, ja että valiokunta pääsee tutkimaan mandaattiinsa kuuluvia asioita.

– Se on vähän sellainen työpiiskurin rooli, Kyllönen sanoo.

Kyllösen pesti alkaa heti helmikuun alussa ja kestää vuoden verran.

Lue seuraavaksi