Kipakka pakkanen auttaa lumipesussa – näin puhdistat villavaatteet ilman vettä ja saippuaa

Kun osa suomalaista kipristelee pakkasen kourissa, löytyy ihmisiä, jotka kuskaavat komeron kätköissä olevia vaatteita ulos.Torstaina oli asteita - 25 ja alkutalven aurinko valaisee maisemaa. Hyvä sää lumipesulle. Menetelmä sopii turkiksille, luonnonkuiduille, villakankaille ja - matoille.

luonto
Tuija Isopahkala näyttää, kuinka vaatteita hierotaan lumella.
Aluksi vaatteeet peitellään lumeen ja niitä hierotaan kevyesti esimerkiksi villalapasilla.Minna Mustonen / Yle

Lumipesu? Aivan oikein, pakkanen ja lumi yhdistettynä muodostavat luonnon oman pesulan.

Tuija Isopahkala Taito Keski-Pohjanmaasta sanoo, että esimerkiksi vähemmän käytetyt tekstiilit, kuten huivit ja kansallispuvut, jotka saattavat riippua vuosikausia komerossa, voidaan puhdistaa lumessa ja pakkasessa.

– Komerossa niihin tulee pölyä ja vaikkapa koiperhosia. Monesti vanhat villat saattavat kerätä kaikenlaisia pikkueläviä, sanoo Isopahkala. Hänen mukaansa sama pätee myös kirpputoreilta hankittuihin vaatteisiin.

Lumipesussa saadaan vaatteeesta mahdolliset tahratkin katoamaan.

Tuija Isopahkala

– Esimerkiksi kansallispuku kannattaa laittaa pussissa viikoksi auton takakonttiin, niin mahdolliset ötökät kuolevat.

Jos tätä mahdollisuutta ei ole, vaatetta täytyy pitää vähintään tunti ulkona, että sen ja lumen lämpötila ovat yhtäläiset.

– Lumipesussa saadaan vaatteeesta mahdolliset tahratkin katoamaan, sanoo Tuija Isopahkala.

Vaate pannaan hankeen, peitetään lumella ja hierotaan kevyesti esimerkiksi villalapasella. Kun pestävää vaatetta onhangattu jonkin aikaa, harjataan lumi pois. Pakkasen vaikutuksesta tahrat jäätyvät ja ne voi raaputtaa kynnellä pois.

Tuija Isopahkala harjaa lumet pois pehmeällä harjalla.
MInna MUstonen / Yle

– Vanhoista vaatteista ei kannata lähteä poistamaan tahroja millään aineella. Ja jos jotakin jää kankaaseen, se on sitten elettyä elämää ja se kuuluu siihen, sanoo Tuija Isopahkala.

Erittäin tärkeää on vaatteiden laskoksiin kertyneen nöyhdän poistaminen.

– Sen voi pestä lumella ja lopuksi harjata pehmeällä luonnonharjalla, esimerkiksi vauvan hiusharjalla. Myös luonnonjouhista tehdyllä tiskiharjalla pääsee saumoihinja muiihin ahtaisiin paikkoihin.

– Kun harjaukset on harjattu, kaikki lumet pitää saada pois, korostaa Isopahkala. Vaatteet voi jättää pieneksi ajaksi ulos tuulettumaan.

Tuuletusten jälkeen vaatteita ei kannata heti panna komeroon, vaan annetaan niiden olla pari - kolme päivää naulakossa roikkumassa, niin että ne ovat varmasti kuivaneet ja valmiit pukupussiin.

Tuija Isopahkala näyttää millainen kansallispuku on pesun jälkeen.
Minna Mustonen / Yle

Lumipesun voi tehdä pakkasista riippuen aina muutaman vuoden välein.