1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lannoitetehtaan alku kivikkoinen – venäläinen raaka-aine ei toiminut Kokemäellä

Freyjan lannoitetehtaan tuotannon aloitus Kokemäellä ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Nyt yhtiö joutuu hakemaan lisäaikaa lainojensa hoitamiseen.

StyroChemin Kokemäen tehtaalle etsitään jatkajaa. Kuva: Tuuli Liekari / Yle

Lannoitevalmistaja Freyjan tehtaan alkutaival Kokemäellä on ollut tuskainen.

Yhtiö aloitti toiminnan suunnittelun Kokemäellä kolmisen vuotta sitten. Tavoitteena oli saada lannoitevalmistus käyntiin jo vuonna 2013, mutta tuotannon aloittaminen on ollut erittäin nihkeää.

Toimimaton raaka-aine

Ongelmana on ollut muun muassa venäläinen raaka-aine, joka on osoittautunut sopimattomaksi. Kiinalainen raaka-aine olisi sopivampaa, mutta sen käyttöönottoa vastaan puhuu toimitusjohtaja Timo Helteen mukaan valuuttakurssien heilahtelu, joka vähentää kannattavuutta.

Freyja etsii nyt uusia toimintatapoja. Tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita, jotka toimittaisivat puolivalmita tuotteita jatkojalostettavaksi Kokemäelle. Tähän liittyvä tuotekehitys ja koeajot tehtaalla on aloitettu.

Lainoihin lykkäystä

Vaikeuksiensa takia Freyja joutuu pyytämään Kokemäen kaupungilta lisäaikaa lainojensa maksuun. Kokemäki on taannut Freyjan pankkilainoja 450 000 eurolla.

Kaupungille Freyjan tukeminen on tärkeää, koska Freyja tuli Styrochemin polystyreenitehtaan loppumisen jälkeen tyhjäksi jääneeseen kiinteistöön ja tarjoaa paikkakunnalle teollisia työpaikkoja. Kaupungin johto haluaa kuitenkin saada myönnetyistä lyhennyksistä 1,5 prosentin proviision lainan lykkäysajalta.

Lisäksi Kokemäen johto haluaa valtuuston edellyttävän, että myös valtion rahoittajayhtiö Finnvera suostuu Freyjan lainojen takaajana vastaavanlaisiin lainajärjestelyihin.

Freyjan laina pitäisi järjestelyn jälkeen maksaa takaisin useissa erissä vuosikymmenen loppuun mennessä.