"Ahdistelija pitäisi palauttaa lähtömaahansa" – neljä ehdotusta taharrush gamean lopettamiseksi

Poliisi on huolissaan naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta joukkohäirinnästä. Me kysyimme, mitä asialle voisi tehdä. Poliisi, turvapaikanhakijat, asianajaja ja Suomen Irakin kulttuurifoorumin puheenjohtaja vastasivat.

turvapaikanhakijat
Hiuksista tukistetaan.
Usein uhri vaikenee seksuaalisesta väkivallasta.Heini Holopainen / Yle

"Tehkää poliisille ilmoituksia. Vakuutan, että poliisi suhtautuu niihin vakavasti".

Seppo Kolehmainen, poliisiylijohtaja

"Jos joku ahdistelee naisia, pitäisi palauttaa saman tien lähtömaahan".

Haidar al-Hello, Suomen Irakin kulttuurifoorumin puheenjohtaja

"Kyllä irakilaiset miehet ymmärtävät, ettei näin kuulu käyttäytyä"

Ville Punto, turvapaikanhakijoiden asianajaja

"Kotimaahansa palaavien liikkumista pitäisi rajoittaa".

Hussein Turkki, turvapaikanhakija

Seksuaalisessa häirinnässä ei ole mitään uutta, mutta viime viikkoina poliisin tietoon (siirryt toiseen palveluun) tulleissa tapauksissa on piirteitä, jotka ovat Suomen poliisille ennestään tuntemattomia. Rikoksista epäillyt ovat toimineet suuren joukon voimin, eristäneet julkisilla paikoilla olleita naisia ja tämän jälkeen ahdistelleet heitä.

Poliisilla on uudenvuoden tuloksena tutkinnassa kolme raiskausrikosepäilyä ja useita seksuaalisia ahdistelutapauksia, joissa tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita.

Arabiaksi naisiin kohdistunut joukkoahdistelu julkisilla paikoilla tunnetaan nimellä taharrush gamea, tai taḥarrush el-ginsy. Euroopassa on alettu kohista ilmiön rantautumisesta Eurooppaan Kölnin uudenvuoden tapahtumien jälkeen.

Miksi näin tapahtuu ja ennen kaikkea: Mitä asialle voidaan tehdä? Yle kysyi asiaa neljältä eri taholta ja sai neljä erilaista vastausta.

Seppo Kolehmainen, poliisiylijohtaja

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Mikä tähän ilmiöön on syynä?

– Poliisin on vaikea ottaa kantaa perimmäisiin syihin, mistä tämä johtuu. Oleellisen tärkeää on se, että nämä tapaukset tuomitaan ja näistä puhutaan. Tärkeää on myös rikosvastuun toteutuminen. Se toteutuu vain niin, että poliisille tehdään rikosilmoituksia. Vakuutan, että poliisi suhtautuu aina vakavasti näihin ilmoituksiin.

Mitä tälle ongelmalle voitaisiin tehdä?

– Kansalaisilla on oikeus odottaa sitä, että tänne tulevat turvapaikanhakijat käyttäytyvät Suomen lakien mukaan. Me poliisina voimme olla mukana kotouttamisessa niin, että menemme vastaanottokeskuksiin ja kerromme turvapaikanhakijoille Suomen laista, täällä olemisen säännöistä ja hyvistä tavoista.

– Suomalaiseen poliisiin voi luottaa. Meitä voi aina lähestyä missä asiassa tahansa. Myöskin tämä viesti on turvapaikanhakijoille tärkeä.

Haider al-Hello, Suomen irakilaisen kulttuurifoorumin puheenjohtaja

Mikä tähän ilmiöön on syynä?

– Ensinnäkin pitää muistaa, että taharrush, eli ahdistelu, ei ole vain Lähi-idän ilmiö. Kyllä pitää olla rehellisiä ja muistaa, että Suomessakin suomalaiset ahdistelevat naisia. Sitten on naisia, jotka ovat antaneet nuorille pojille rahaa (siirryt toiseen palveluun) seksistä. En haluaisi yleistää, mutta suuri osa turvapaikanhakijoista on sivistymättömiä nuoria poikia. He eivät näe, että tämä on yksilöllistä, että ainoastaan tämä tietty nainen tekee tällaista.

– Suuri osa turvapaikanhakijoista tulee tänne yksin. Täällä heillä ei ole ketään joka saisi tietää pahoista teoista. Ei ole ketään jonka vuoksi hävetä. Vaikka he olisivatkin huonosti kasvatettuja, kotimaassa he pelkäävät ainakin häpeää, tai isänsä tai isoisänsä rangaistusta.

– Lisäksi nämä tekijät ovat monesti humalassa. Olen itse yrittänyt monta kertaa sanoa, että täällä kukaan ei estä teitä juomasta alkoholia. Mutta kun ette Irakissa aloittanut, niin älkää aloittako täälläkään.

Mitä tälle ongelmalle voitaisiin tehdä?

– Annetaan kova rangaistus. Jos joku ahdistelee naisia, pitäisi palauttaa saman tien lähtömaahan. Tai pistetään vaikka Helsingin kaupungin palvelukseen tienaamaan ja antamaan ne rahat tytölle. Nyt jotkut ymmärtää asian niin, että täällä voi tehdä mitä vaan ilman rangaistusta.

– Nämä ihmiset tulevat valtioista joissa näistä rikoksista oikeasti hakataan ihmisiä. Täällä seuraamukset ovat mitättömiä verrattuna siihen mitä Irakissa, Iranissa tai Somaliassa seuraisi. Kyllä rangaistuksen pelko varmasti ennaltaehkäisisi.

Irakilaiset turvapaikanhakijat, Helsingin Pitäjänmäen vastaanottokeskus

Mikä tähän ilmiöön on syynä?

– Meillä päin sanotaan, jos ollaan vieraassa maassa niin käyttäydy hienosti. Jos meitä kiinnostaa saada turvapaikkaa, niin totta kai meitä kiinnostaa käyttäytyä tämän maan lain mukaisesti.

Järjestyksessä vasemmalta oikealle Pitäjänmäen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat Yahya Mahmood, Haider Abdelamir, Ibrahim Ali Jasim, Hussein Turkki sekä Shihab Khlaif.
Järjestyksessä vasemmalta oikealle Pitäjänmäen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat Yahya Mahmood, Haider Abdelamir, Ibrahim Ali Jasim, Hussein Turkki sekä Shihab Khlaif.

– Mutta sitten on sellaisia jotka ovat päättäneet palata takaisin. Heitä ei kiinnosta oleskelulupa. Nimenomaan he tekevät näitä ongelmia.

– Jotkut ovat tulleet Suomeen nimenomaan tekemään ongelmia. Poliittiset toimijat maksavat heille, jotta he mustamaalaisivat turvapaikanhakijoiden maineen ja mahdollisimman monet turvapaikanhakijat karkoitettaisiin.

**Mitä tälle ongelmalle voitaisiin tehdä?**

– Jos joku on päättänyt palata takaisin, hänet pitäisi pistää tiettyyn vastaanottokeskukseen ja estää heidän liikkumisensa vapaasti. Heidän menojaan ja tulojaan pitäisi kontrolloida.

Ville Punto, turvapaikanhakijoiden asianajaja

Mikä tähän ilmiöön on syynä?

*– *Minulla on asiakkaina noin viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa. Heistä suuri osa irakilaisia miehiä. He ovat kaikenikäisiä, osa on koulutettuja ja osa on vähemmän koulutettuja. On vaikea sanoa yksilötasolla, mikä voi olla tällaisen käyttäytymisen syy.

– Usein vastaanottokeskuksissa on iso ryhmä miehiä, jotka asuvat samoissa tiloissa, ja viettävät kaiken ajan yhdessä. Siinä helposti voi käydä niin, että ihmisillä tyhmyys tiivistyy, ja aletaan käyttäytyä sopimattomalla tavalla.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että jos jotkut käyttäytyvät näin, se ei tarkoita, että kaikki käyttäytyisivät samalla tavalla. Eivät turvapaikanhakijat ole mikään yhtenäinen ryhmä, se tuntuu joskus unohtuvan tästä keskustelusta.

Mitä tälle ongelmalle voitaisiin tehdä?

*– *Tuo on hyvä kysymys. Tätä pitäisi pohtia niin, että miten ylipäätään yhteiskunnassa seksuaalista häirintää voitaisiin vähentää. Turvapaikanhakijoilla en itse korostaisi kulttuurieroja. Kyllä irakilaiset miehet ymmärtävät, ettei näin kuulu käyttäytyä. Onhan toki Lähi-Idän maissa naisten asema erilainen. Se miten siihen suhtaudutaan, riippuu paljon henkilön koulutustaustausta.

Ville Punto, turvapaikanhakijoiden asianajaja.
Turvapaikanhakijoiden asianajaja Ville Punto.

– Ei se ole pelkästään eurooppalainen arvo, ettei näin saisi käyttäytyä. Kyllä raiskaukset ja seksuaalinen ahdistelu ovat rikoksia muissakin maissa, myös Lähi-idän maissa. On tietysti toinen asia, miten hyvin tällaista lainsäädäntöä valvotaan ja rangaistuksia annetaan.