yle.fi-etusivu

Norja lykkäsi turvapaikanhakijoiden kuljetuksen Venäjälle

Norjan hallituksen käynnistämät turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset Venäjälle herättävät kasvavaa vastustusta. Aiemmin palautuksia ovat arvostelleet Norjan ihmisoikeusjärjestöt ja YK:n pakolaiskomissaarin edustaja. Nyt palautuksiin vaativat keskeytystä Norjan oppositiossa oleva työväenpuolue ja kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Kotimaa
Norjalaisia poliiseja Kirkkoniemellä.
Norjan poliiseja varmistamassa turvapaikanhakijoiden palautusta Venäjälle Kirkkoniemen vastaanottokeskuksesta torstaina aamupäivällä. Norjan maahanmuuttoviranomaiset lykkäsivät torstaiksi aiottua palautusta ilman selvästi ilmoitettua syytä.Tapani Leisti / Yle

Norjan piti palauttaa torstaina 30 turvapaikanhakijaa Kirkkoniemestä Storskogin rajanylityspaikan kautta Venäjälle. Toisin kuitenkin kävi.

Aamulla ilmeisesti osin paikallisten norjalaisten avustuksella joukko palautettavia lapsiperheitä pakeni Kirkkoniemen vastaanottokeskuksesta. He pyrkivät autoilla kohti kymmenen kilometrin päässä olevaa keskustaa ja Kirkkoniemen kirkkoa.

Kolmen ihmisen kerrotaan päässeen kirkkoon ja pyytäneen sieltä turvapaikkaa. Joukossa on lasta odottava nainen. Loput vastaanottokeskusta ja palautusta paenneista poliisi sai kiinni ja palautti vastaanottokeskukseen.

Turvapaikanhakijat pakenivat Kirkkoniemen kirkkoon

Keskuksen portilla oli aamupäivällä kymmenkunta aseistettua poliisia. Lisäksi paikalle kertyi toimittajia ja kuvaajia. Turvapaikanhakijoista saati heitä noutamaan tulevasta bussista ei näkynyt vilaustakaan.

Kirkkoniemessä oli pakkasta torstaina lähes 30 astetta. Ennen puoltapäivää poliisien ja toimittajien määrä alkoi huveta. Lopulta puolenpäivän tienoilla portille ajoi kolme Venäjän rekisterikilvissä olevaa vanhaa pikkubussia.

Yksi paikalla olleista poliiseista kertoi kysyttäessä, että bussit olivat tulleet hakemaan palautettavat Venäjälle samana päivänä. Tämä viittaa siihen, että Norjan ja Venäjän viranomaiset ovat sopineet kuljetuksista venäläisbusseilla. Tiistaina ensimmäinen kuljetus tapahtui norjalaisella bussilla.

Seisottuaan ensin puolisen tuntia jonossa venäläisbussit ryhmittyivät vastaanottokeskuksen portin edustan parkkipaikalle riviin. Niiden kuljettajat nousivat yhteen busseista ja kurvasivat pois paikalta. Oli vielä lounasaika.

Myöhemmin alkuillasta kävi selville, että palautettavien kuljetukset siirtyvät ainakin seuraavaan päivään. Kirkkoniemessä ilmestyvän uutissivuston The Independent Barents Observerin mukaan Kirkkoniemen kirkon edustalla oli iltapäivällä poliisivartio.

Neljän tienoilla vastaanottokeskuksen portille päivällä pysäköineet venäläiset minibussit olivat poissa. Kirkon edustalla ei enää näkynyt poliiseja. Kirkossa oli valot ja sen seinustalla rivi pakkasen huurtamia kohmeisen näköisiä pikkuautoja.

The Independent Barents Observerin mukaan Kirkkoniemen kirkkovaltuusto oli koolla pohtimassa, mitä tehdä kirkkoon paenneiden turvapaikanhakijoiden kanssa.

Human Rights Watch: Norjalla vastuu syyrialaislasten riskistä joutua Syyriaan

Iltapäivällä Norjan yleisradioyhtiön NRK Finnmark julkaisi haastattelun, jossa kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Human Rights Watchin edustaja Peter N. Bouckaert sanoi järjestön olevan huolestunut palautuksista Venäjälle.

Järjestön edustajan mukaan Norja on vastuussa siitä että Venäjälle palautettavia syyrialaisia ei lähetetä takaisin kotimaahansa. Juuri tätä Kirkkoniemessä olevat syyrialaiset turvapaikanhakijat sanovat pelkäävänsä.

Viime lokakuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi Venäjän rikkoneen ihmisoikeussopimusta kun se palautti kolme syyrialaista Syyriaan.

Norjan poliisin ulkomaalaisyksikkö on ilmoittanut palautusten jatkuvan lähiviikkoina. Yleisradiolle poliisin ulkomaalaisyksikön edustaja arvioi palautettavia olevan ainakin muutamia satoja.

Viime tiistaina Norja palautti bussikyydillä Venäjälle ensimmäiset 13 turvapaikanhakijaa Storskogin rajanylityspaikan kautta. He olivat nuoria miehiä. Mukana seuranneelle NRK:n toimittajalle he ovat kertoneet pelkäävänsä joutumista Venäjälle.

Nyt palautetut ja palautusta odottavat tulivat viime syksynä Norjaan samaa tietä, jota pitkin heitä ollaan nyt palauttamassa. Pohjoista reittiä tänne tuli silloin lyhyessä ajassa yli 5 500 turvapaikanhakijaa. Heidän joukossaan on ihmisiä myös monista sisällissodan ja terrorin kourissa kärsivistä valtioista kuten Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?