Koe uusi yle.fi

Ex-poliisiylijohtaja ehdottaa vapaaehtoisia avuksi poliisille

Eläkkeellä oleva poliisylijohtaja Mikko Paatero esittää poliisin avuksi uutta vapaaehtoisjärjestelmää, jossa poliisi rekrytoi, ohjaa ja valvoo toimintaa. Toiminnan ajatuksena olisi toimia poliisin apuna silminä ja korvina.

A-studio
Mikko Paatero
Mikko PaateroYle

– Kyseessä olisi nimenomaan vapaaehtoispohjalla ja palkatta toimiva kansalaisten ryhmä, jotka toimisivat pelkästään kulukorvauksilla ja ilman poliisin valtuuksia. He keskustelisivat kansalaisten kanssa ja välittäisivät tietoa poliisille. Ja myös päinvastoin, sanoo Ylen A-talkissa vieraillut entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

– Miksi havainnoitsijoita ei voisi olla Suomessa. Esimerkiksi Englannissa ja Hollannissa on tällaista toimintaa, ja kokemukset ovat olleet myönteisiä, Paatero muistutti.

Hänen mukaan on selvää, että jos päättäjät eivät nyt toimi, tilanne pahenee.

– On syntynyt aukko, joka kyllä täyttyy. Jo nyt on aukkoa täyttämässä epämääräiset katupartiot.

Jo nyt on aukkoa täyttämässä epämääräiset katupartiot.

Mikko Paatero

Uudistus olisi Paateron mielestä helppo toteuttaa täydennyspoliisijärjestelmää kehittämällä. Parhaillaan on meneillään lainvalmistelu täydennyspoliisitoiminnan käynnistämiseksi. Täydennyspoliisilla ei ole ollut tehtäviä sitten 1990-luvun lopun, jolloin järjestelmä luotiin.

Ennen uutta poliisilakia täydennyspoliisien käyttö oli rajattu vain poikkeusoloihin. Nykylain mukaan heitä voidaan käyttää, kun valtion turvallisuus sitä edellyttää.

Entinen poliisiylijohtaja korosti, että joka tapauksessa poliisin määrärahaleikkauksista on luovuttava.

– Ja vaikka leikkauksista luovuttaisiin, tilanne ei korjaannu lähivuosina. Uusien poliisien koulutus kestää 3-4 vuotta.

Varovaista kannatusta

A-talkin vieraana ollut eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) ei suoraan tyrmännyt entisen poliisiylijohtajan ajatusta vapaaehtoisjärjestelmästä.

– Ehdotus varmaankin käsitetään helposti negatiivisesti. Kyseessä on hyvin herkkä asia. Painotan kuitenkin sitä, että poliisilla on oltava riittävät resurssit toimia. Poliisipartioita on oltava riittävästi liikenteessä, mikää ei korvaa niitä, hän sanoi.