Hyppää sisältöön

Al Jazeera: Tadžikistanin poliisi leikkasi parran 13 000 mieheltä "radikalismin kitkemiseksi"

Viranomaiset ovat myös suostutelleet naisia luopumaan huiveistaan. Maan parlamentti päätti kieltää arabialaisilta kuulostavat nimet ja serkusavioliitot.

Kuva: Igor Kovalenko / EPA

Poliisi leikkasi viime vuonna lähes 13 000 mieheltä parran ja sulki yli 160 perinteisiä muslimivaatteita myyvää kauppaa osana radikalismin vastaista taistelua Tadžikistanissa, kertoo televisioyhtiö Al Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Al Jazeeran mukaan lounaisen Kathlonin alueen poliisijohtaja Bahrom Sharifzoda kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että viranomaiset ovat suostutelleet myös yli 1 700 naista luopumaan huiveistaan.

Muslimienemmistöisen Tadžikistanin maallinen hallitus yrittää estää naapurimaasta Afganistanissa tulevat islamilaiset vaikutteet.

Radio Free Europen (siirryt toiseen palveluun) mukaan maan viranomaiset ovat viime aikoina muun muassa pyrkineet sääntelemään kansalaisten nimiä, ulkonäköä ja vaatteita, jotta ne sopisivat tadžikistanilaisiin arvoihin.

Viime viikolla maan parlamentti äänesti arabialaisilta kuulostavien ulkomaalaisten nimien sekä serkusavioliittojen kieltämisen puolesta. Presidentti Emomali Rahmonin odotetaan hyväksyvän lait.

Syyskuussa Tadžikistanin korkein oikeus kielsi maan ainoan rekisteröidyn islamilaisen puolueen toiminnan.

Rahmon on hallinnut Tadžikistania vuodesta 1994 lähtien. Hänen nykyisen presidenttikautensa odotetaan päättyvän vuonna 2020. Joulukuussa parlamentti myönsi Rahmonille ja hänen perheelleen elinikäisen syytesuojan.

7,1 miljoonan asukkaan Tadžikistan on kärsinyt köyhyydestä ja epävakaudesta siitä lähtien, kun maa itsenäistyi Neuvostoliitosta.

Epävirallisten arvioiden mukaan yli 2 000 tadžikistanilaista on lähtenyt sotimaan Syyriaan.