yle.fi-etusivu

Volkswagen ei suostu maksamaan korvauksia eurooppalaisille autonomistajille

Yhdysvalloissa Volkswagen on taipunut korvausten maksamiseen. Euroopassa yhtiö on luvannut poistaa autoista päästöhuijausohjelman, mutta ei aio maksaa korvauksia.

Ulkomaat
Volkwagenin keula lumen peitossa. Rekisterikilvessä lukee saksaksi "maailmanauto".
Daniel Bockwoldt / EPA

Saksalainen autojätti Volkswagen kertoi torstaina, ettei se aio maksaa päästöskandaalinsa vuoksi korvauksia eurooppalaisille autoilijoille. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Ilmoituksellaan Volkswagen torjui EU:n teollisuuskomissaarin Elzbieta Bienkowskan vaatimuksen korvausten maksamisesta. Bienkowska oli vaatinut korvausten maksamista kirjeessä, jonka hän lähetti Volkswagenin pääjohtajalle Matthias Müllerille viime viikolla.

Jopa 11 miljoonaan Volkswageniin on asennettu huijausohjelma, joka vääristää tietoja auton tuottamista typen oksideista. Euroopassa noin 8,5 miljoonaa autoa on huijauksen piirissä.

Yhdysvalloissa autoilijat saavat 1 000 dollaria

Yhdysvalloissa Volkswagen maksaa 1 000 dollarin eli noin 920 euron korvauksen huijausohjelmalla varustettujen autojen omistajille.

Volkswagen sanoo maksavansa korvauksia Pohjois-Amerikassa, koska se ei ole vielä sopinut amerikkalaisten viranomaisten kanssa siitä, miten huijausohjelmalla varustetut autot korjataan, minkä vuoksi autonomistajat joutuvat siellä odottamaan pidempään kuin muualla.

Euroopassa Volkswagen poistaa autoista huijausohjelman, mutta ei aio maksaa korvauksia. Autojätti kiistää toimineensa vastoin EU:n lakeja.

Virkamieslähteet sanovat The Guardianille, ettei EU pysty pakottamaan Volkswagenia korvausten maksamiseen.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters