1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tampere ottaa käyttöön sosiaaliset luotot – taloutensa sotkenut voi saada luottotiedot takaisin

Vähävaraisille ja pienituloisille tarkoitettu sosiaalinen luotto on tarjolla noin 30 kunnassa. Tampere liittyy joukkoon helmikuussa. Tarkoituksena on auttaa luottotietonsa menettäneitä saamaan taloutensa kuntoon.

Kuva: Yle

Tampere ottaa pitkän harkinnan jälkeen käyttöön sosiaaliset luotot. Kaupunki alkaa helmikussa tarjota lainaa sellaisille pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille, jotka eivät voi saada kohtuuehtoista lainaa esimerkiksi pankeilta. Suunnittelupäällikkö Maritta Närhen mukaan tarkoituksena on auttaa talousongelmien kanssa painivia.

– Se on tarkoitettu sellaisille, jotka ovat velkaantuneet, mutta kuitenkin on maksuvaraa hoitaa luottoaan. Esimerkiksi on useita pieniä luottoja ja sitä kautta on luottotiedot menneet. Tavoitteena on yhdistää luotot ja maksaa pois sellaisissa erissä, että henkilö saa luottotietonsa takaisin.

Sosiaali- ja terveysministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen yli 300 kunnasta noin 30 tarjoaa sosiaalista luototusta. Luottojen käyttöönotto on kunnille vapaaehtoista.

Tampereella luoton maksimisumma on 10 000 euroa ja takaisinmaksuaika pisimmillään viisi vuotta. Korko on nimellinen. 

Talous takaisin raiteille

Idea on saada maksuvaikeuksiin ajatuneet mukaan yhteiskuntaan ja estää syrjäytymistä. Tampereen kaupungin suunnittelupäällikön Maritta Närhen mukaan luottotietojen menettäminen vaikuttaa yllättävän moneen asiaan.

– Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista ja puhelinliittymän avaamista. Ei ole mahdollista saada pankista kohtuuhintaisia luottoja. Myös verkkopankkitunnuksia on hankala saada, jos luottotiedot ovat menneet.

Luottoja järjestelee Tampereen talous- ja velkaneuvonta. Luoton tarvitsijat voivat jo nyt varata aikoja neuvontaan.