1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasiliassa leviävä zika-virus saattaa aiheuttaa myös halvaantumistautia

Etelä-Amerikassa leviävän zika-viruksen epäillään olevan kehityshäiriöiden lisäksi yhteydessä myös halvaantumista aiheuttavaan sairauteen. Brasilian viranomaisten mukaan viruksen yhteyttä satoihin halvaustapauksiin selvitetään.

Ulkomaat
El Salvadorin terveysministeriön työntekijä torjuu moskittoja asuintalosta lähellä pääkaupunkia San Salvadoria.
El Salvadorin terveysministeriön työntekijä torjuu moskiittoja lähellä pääkaupunkia San Salvadoria. Zika-virusta on tavattu Karibian ja Latinalaisen Amerikan alueella.Oscar Rivera / EPA

Brasilian viranomaiset ja lääkärit epäilevät, että maassa leviävä zika-virus on yhteydessä useampiin sairauksiin. Lääkärit varoittavat, että virus saattaa olla syynä halvaantumista aiheuttavaan Guillain-Barrén tautiin, kertoo sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin hyvin harvinaisia tautitapauksia on viime vuoden aikana ollut satoja samalla seudulla, jossa zika-tartuntoja on ollut eniten.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Guillain-Barré-tapaukset lisääntyivät myös pari vuotta sitten, kun zika-virus levisi Ranskan Polynesiassa.

New York Timesin tietojen mukaan tautitapaukset ovat lisääntyneet viime aikoina myös Venezuelassa ja Kolumbiassa, joissa molemmissa on tavattu zika-virusta.

Yhteyttä tautiin selvitetään

Guillain-Barrén oireyhtymää sairastavan potilaan immuunipuolustus hyökkää hermojärjestelmää vastaan, mikä voi halvaannuttaa potilaan väliaikaisesti kokonaan. Vaikeimmissa tapauksissa potilas joutuu hengityskoneeseen. Useimmat sairastuneista kuitenkin toipuvat täysin.

– Arvioidaan, että zika-viruksen saaneilla on 20 kertaa suurempi todennäköisyys sairastua Guillain-Barrén tautiin, sanoo Brasiliassa kymmeniä sairastuneita hoitanut lääkäri Wellington Galvão New York Timesille.

Yhdysvaltain viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että yhteyttä viruksen ja taudin välillä ei ole todistettu tieteellisesti.

Kehityshäiriötapauksia jo 4 000

Zika-virus leviää keltakuumehyttysen välityksellä, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Se voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita, mutta 80 prosentissa tapauksista infektio menee ohi oireettomana.

Sen tähän saakka uskottu aiheuttavan mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä. Se on lasten synnynnäinen kehityshäiriö, joka aiheuttaa älyllistä jälkeenjääneisyyttä.

Brasiliassa on havaittu jo lähes 4 000 tapausta, joiden uskotaan liittyvän zika-virukseen.

Tutkijat uskovat, että odottavan äidin zika-tartunta voi aiheuttaa lapselle kehityshäiriön. Yhteyttä ei ole kuitenkaan todistettu tieteellisesti pitävästi.

Lue seuraavaksi