1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuore selvitys varmisti: Juupajoen vanhainkodissa riittävästi hoitajia

Omaisen tekemän muistutuksen käynnistämä selvitys hoitajavajeesta tuotti yllätyksen. Laskelmien mukaan Pihlajalinnan ylläpitämässä Juupajoen vanhainkodissa työskentelee neljä hoitajaa enemmän kuin mitä ministeriö suosittelee.

Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Juupajoen vanhainkodissa on riittävästi hoitajia - näin kertoo Juupajoen kunnan ja Mänttä-Vilppulan sote-yhteistoiminta-alueen selvitys. Vanhainkodin hoitajamitoitus nousi julkisuuteen yhden omaisen tekemän muistuksen takia. Omaisen mielestä hoitajia oli liian vähän.

Tuoreiden laskelmien mukaan Juupajoen vanhainkodissa työskentelee 14 hoitajaa 20 asiakasta kohden, eli neljä hoitajaa enemmän kuin mitä ministeriö suosittelee.

Juupajoen kunnan ja Mänttä-Vilppulan sote-yhteistoiminta-alueen tiedotteen mukaan vanhankodin toteutunut henkilöstömitoitus selvitettiin noin viiden kuukauden ajalta eli 1.9.2015-21.1.2016.

Selvitys perustuu palkanlaskentajärjestelmän toteutuneisiin työvuoroihin. Huomioon otettiin toteutuneet työtunnit suhteessa kunakin päivänä hoidossa olevien vanhusten määrään.

Mitoituksessa otettiin huomioon vain koulutetut hoitajat eikä avustavaa henkilökuntaa.

Suositusmitoitus ylittyy

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Suomen kuntaliiton antaman suosituksen mukaan ympärivuorokautisessa vanhusten asumispalveluyksikössä tulee olla vähintään 0,5 mitoitus eli 20 vanhuksen yksikössä pitää olla työssä vähintään 10 koulutettua hoitajaa.

Selvitysaikana Juupajoen vanhainkodissa toteutunut keskimääräinen henkilöstömitoitus on ollut 0,7.  Yksikössä työskentelee yhteensä 14 hoitajaa 20 asiakasta kohden, eli neljä täysiaikaista hoitajaa enemmän kuin mitä sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee. Selvittäjien mukaan henkilöstömitoitus Juupajoen vanhainkodissa on siis ollut kunnossa.

Pihlajalinnalle kiitosta

Juupajoen vanhainkoti on julkinen vanhustenhuollon yksikkö, joka toimii sote-yhteistoiminta-alueen isäntäkunta Mänttä-Vilppulan vastuulla. Kyseessä ei siis ole yksityinen vanhustenhuollon yksikkö, muistuttaa Mänttä-Vilppulan kaupungin hallintojohtaja Saara Rauhala.

Vanhainkodin hoitohenkilökunnan työnantaja on Pihlajalinna Terveys Oy, joka tuottaa toimintayksikön hoivapalvelut. Yhtiö on hoitanut Mänttä-Vilppulan palveluita vuoden 2013 alusta ja  Juupajoen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita vuoden 2014 lalusta lähtien.

Hallintojohtajan Saara Rauhalan mukaan sosiaalipalveluista tulee muistutuksia tai kanteluita vuosittain muutamia eikä niiden määrä ole lisääntynyt ulkoistuksien jälkeen.

– Pihlajalinna Terveys Oy on kokonaisuutena suoriutunut palvelutuotannosta erittäin hyvin. Yhteistyö on parantanut palveluiden saatavuutta kuntalaisille ja erityisesti turvannut olemassa olevat lähipalvelut.