Piispa Irja Askola: Pala suomalaista ikimetsää oli paaville "hyvin mieluinen lahja"

Paavi Franciscuksen kohtaaminen oli kerran elämässä -tyyppinen kokemus, sanoi Helsingin piispa Irja Askola Ylen aamu-tv:ssä. Hän arveli, että median välittämä kuva paavista vastaa todellisuutta.

Ylen aamu
Irja Askola
Paavi Fransiscus on herättänyt mielenkiintoa kannanotoillaan ja esiintymisillään. Helsingin piispa Irja Askola tapasi Fransiscuksen Vatikaanissa. Kysyimme Askolalta mistä tapaamisessa keskusteltiin ja oliko paavi karismaattinen isäntä.

Helsingin piispa Irja Askola selitti Ylen aamu-tv:ssä perjantaiaamuna, miksi hän oli lahjoittamassa paavi Franciscukselle suomalaista ikimetsää eikä talousmetsää.

Askola sekä metropoliitta Ambrosius ja Suomen katolista kirkkoa johtava piispa Teemu Sippo vierailivat paavin luona maanantaina ja lahjoittivat paaville kymmenen aaria metsää. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola arvosteli lahjoitusta tuoreeltaan Maaseudun Tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) ja totesi, että lahjaksi olisi pitänyt antaa ennemminkin pala talousmetsää, yhteismetsäosuus tai suomalaisia puusepän tuotteita.

Koin ja sain myös häneltä palautteena sen, että tämä oli hänelle hyvin mieluinen lahja.

Irja Askola

– Paavi on puhunut erittäin paljon kestävän kehityksen ja luonnonsuojelun puolesta. Koin ja sain myös häneltä palautteena sen, että tämä oli hänelle hyvin mieluinen lahja, Askola vastasi arvosteluun aamu-tv:n haastattelussa.

Askolalta kysyttiin, aikooko hän pitää paavin ajan tasalla siitä, kuinka tämän kymmenen aaria voi. Lähetetäänkö paaville esimerkiksi jouluisin kuvia metsästä?

– Tuo voisi olla hyvä idea. On ollut joitakin suunnitelmia jo, että metsässä olisi jonkinlainen ekumeeninen tapahtuma. Ei niin, että paavi olisi siellä, mutta niin, että asia säilyisi muistoissa, elävässä historiassa. Katsotaan mitä vaikka lokakuussa Franciscuksen päivänä saadaan aikaiseksi, Askola sanoi.

Itse maanantaista tapaamista Askola luonnehti itselleen merkittäväksi.

– Once in a lifetime, todennäköisesti.

"Hän on varmaankin omien turvamiestensä kauhu"

Piispa Askola kuvaili vierailun turvatoimia todennäköisesti hyvin vahvoiksi.

– Kuitenkaan niiden kohteeksi ei ikään kuin joutunut.

Askola puhui paaville suomalaisdelegaation puolesta. Paavi Franciscus käytti vastauspuheenvuoron, tämän jälkeen vaihdettiin lahjoja. Kohtaamisen päätteeksi osalliset lausuivat yhteen ääneen Isä meidän -rukouksen.

– Sekin oli aika koskettava hetki, Askola kertasi.

Esikuvallisuus ja esimerkki johtajalta, nehän puhuvat ja kantavat usein kauemmaksi kuin komitean mietintö.

Irja Askola

Askola arveli aamu-tv:ssä, että se mielikuva, joka paavista on median kautta välittynyt, on totta, ei brändi, joka olisi luotu varta vasten. Hänen mukaansa tapaamisessa välittyivät paavin läsnäolokyky, kohtaamistaito ja lämpö.

– Hän todella kulkee ihmisten keskellä. Hän on varmaankin omien turvamiestensä kauhu.

– Birgittalaisnunnat kertoivat siellä, kuinka hän saattaa mennä yllättäen johonkin ja tavata ihmisiä tai tarttua itse puhelimeen ja soittaa jollekin toimittajalle, joka on jättänyt haastattelupyynnön. Toimittaja luulee, että tämä on vitsi, eihän siellä voi olla paavi.

Askolan mielestä paavi Franciscuksen voima on pikemminkin tämän olemisessa ja arvovalinnoissa kuin yksittäisen komitean pystyttämisessä.

– Ajattelen, että hänen asenteensa ja arvovalintansa, vierailukohteensa – uudistusvoima on esikuvallisuudessa. Esikuvallisuus ja esimerkki johtajalta, nehän puhuvat ja kantavat usein kauemmaksi kuin komitean mietintö.