1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Entinen koulu muuttuu asunnoiksi – osittain suojellussa rakennuksessa on ollut myös sotilassairaala

Oulun keskustan tuntumassa sijaitseva, tyhjillään ollut Vanha Tekun kiinteistö muuttuu asunnoiksi. Teollisuuskouluksi valmistuneessa kivitalossa on ollut myös linnoitustoimisto ja sotilassairaala.

Kuva: Taneli Kärki

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk) myi Oulussa Albertinkujalla sijaitsevan Vanhan Tekun kiinteistön 1,9 miljoonalla eurolla rakennusyhtiö Peabille keskiviikkona.

Peabin on tarkoitus rakentaa taloon noin 60 asuntoa ja jonkin verran liiketiloja. Tavoitteena on saada asunnot ennakkomarkkinointiin kevään aikana. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kuluvan vuoden puolella.

Esisopimus myynnistä laadittiin jo viisi vuotta sitten. Rakennus oli tuolloin ollut jo jonkin aikaa tyhjillään.

– Se on nyt osittain suojeltu, kun tontille tehtiin kaavamuutos. Suojelu koskee julkisivua sekä sisällä porraskäytävää, kertoo Osekkin kiinteistöjohtaja Ollipekka Huotari.

Koulukiinteistöstä ollaan luopumassa

Albertinkujalla sijaitseva rakennus valmistui syksyllä 1940 Oulun teollisuuskoulun ensimmäiseksi omaksi tilaksi. Opetus ehti pyöriä tiloissa vain hetken, sillä keväällä 1941 rakennukseen sijoitettiin linnoitustoimisto ja pari kuukautta myöhemmin sotilassairaala.

Sotien jälkeen tilat saatiin taas opetuskäyttöön. Koulutuskuntayhtymän omistuksessa  rakennus on ollut 21 vuotta. Viimeisimpänä siinä toimi Osekkiin silloin kuulunut Oulun ammattikorkeakoulu.

Osekkin kiinteistöomaisuuden arvo on noin 300 miljoonaa euroa. Kuntayhtymässä tehdään parhaillaan selvitystä kiinteistöjen käytön tehostamiseksi. Muun muassa Myllytullissa Isokatu 1:ssä olevasta koulukiinteistöstä ollaan luopumassa ja Oulun seudun ammattiopiston opetukselle etsitään korvaavia tiloja.