Koe uusi yle.fi

Merivesi kohoaa jääkannelle – halkeamat haittaavat kulkijoita

Merivesi on nousemassa Perämeren jäälle. Viime viikolla poikkeuksellisen alhaalla käynyt merenpinta on saavuttamassa normaalikorkeuden ja viikonloppuna sen ennustetaan nousevan hieman sen yläpuolellekin. Tämän ennakoidaan nostavan nostaa vettä jääkannen päälle.

Kotimaa
Jäätynyt Perämeri Oulun Kiviniemessä 27122015.
Risto Degerman / Yle

Meriveden ennustetaan viikonlopulla nousevan Perämerellä normaalin keskiveden yläpuolelle.

Lauhtuva sää todennäköisesti houkuttelee myös liikkujia jäälle. Jäällä kulkijoiden kannattaa kuitenkin huomata, että merenpinnan kohotessa vesi todennäköisesti purkautuu myös tavallista runsaammin jään päälle.

Jääkansi kävi poikkeuksellisen alhaalla

Viime viikolla vesi laski koko Perämeren alueella poikkeuksellisen alhaalle. Esimerkiksi Oulussa ja Kemissä vedenpinta oli alimmillaan reilusti yli metrin normaaliveden alapuolelle.

Merenpintaa myötäilevä jää on halkeillut erityisesti matalikoilla ja meren tuntumassa. Samalla jäähän on syntynyt myös railoja ja halkeamia.

Vedenpinta on ennusteen mukaan ylimmillään lauantaina ja sunnuntaina, jolloin se nousee Perämeren pohjoisosissa 10 – 20 senttiä normaaliveden yläpuolelle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Ranska

Ranskan Le Penin pankkitili suljettiin: Olen "pankkifatwan" uhri

KHL

Näin syntyi Jokereiden KHL-historian nopein maali – Zapolskille jo kauden kahdeksas nollapeli

Sijoittaminen

Makuutatko sinäkin lapsesi rahoja pankkitilillä? Ei kannata – Kysyimme asiantuntijoilta, miten lapsen varat kannattaisi sijoittaa