Leipää perheille, hedelmiä ja vihanneksia kanoille – Saarijärven kaupat vähentävät ruokahävikkiä

Ruokakauppiaat tehostavat biojätteisiin päätyvän ruoan hyötykäyttöä Saarijärvellä. K-Market on aloittanut päivittäisen roskisruoan minimoimisen. Kauppa jakaa joka päivä kaiken hävikkiruokansa yhdistyksille ja yksityisille, jotka huolehtivat tuotteet hyötykäyttöön. Myös S-Market lahjoittaa päiväystuotteita eri yhdistyksille ja seurakunnalle.

Kuva: Kaisu Jansson / Yle

K-Marketin yhteistyökumppaneita ovat useat saarijärveläiset yhdistykset ja yksityiset henkilöt muun muassa Siipien suoja ry, helluntaiseurakunnan Majakka ja Saarijärven työttömät. Lisäksi mukana on yksityishenkilöitä, jotka käyttävät ihmisille kelpaamattomat tuotteet eläinten ruokintaan, muun muassa hevosille ja kaneille.

– Ajatus on lähtenyt alunperin minun kauppiasvalmennusajoilta. Silloin päätin, että kun minulla on oma kauppa joskus niin haluan, että sieltä ei panna ruokaa roskikseen. Nyt se on konkretisoitunut, kun oma kauppa alkoi kolme viikkoa sitten, kertoo Arja Nurmela.

Myös useat muut Saarijärven kaupat ovat mukana hävikkitalkoissa. S-Marketin myymäläpäällikkö Perttu Kosonen sanoo, että useat saarijärveläiset kaupat ovat lahjoittaneet päiväystuotteita eteenpäin jo vuosia. S-marketista menee lihatuotteita ja leipää niin yhdistyksille kuin seurakunnallekin.

– Majakkaan on mennyt jo parin vuoden ajan lihatavaraa ja leipää on mennyt työttömien yhdistykselle. Juhlapyhinä on LionsClubin kautta jakelua ja seurakunta jakaa lahjoitusruokaa. Hedelmiä ja muuta tuoretta ei anneta kenellekään ettei tule mahatautia tai  vastaavia, kertoo Perttu Kosonen.

Säädökset höllentyneet

Päiväysvanhentuneet myymättömät elintarvikkeet päätyivät pitkään roskiksiin, kun niitä ei saanut i saanut myydä eikä kierrättää. Muutama vuosi sitten elintarvikevirasto Evira höllensi tiukkoja säännöksiä.

– Tarkat ohjeet on kyllä edelleenkin  miten toimintaa, mutta enää ei kielletä jäteruoan poisantoa. Kyllähän kauppias on maksanut kaikki nämä ruokatarvikkeet, mutta kun päiväysleima vanhenee, niin siitä ei enää hyödy mitään. Itse saan hyvän mielen, kun pystyn antamaan tarvikkeet hyödyksi jollekin ja ne ei mene roskikseen. Tämä on nyt sitä vastuuta yhteiskunnan toimivuudesta, perustelee Nurmela.

K-Marketissa vanhenee myyntikelvottomaksi pari-kolmekymmentä leipää päivittäin. Viikonloppuisin vielä enemmän.

– Jos ei jää, niin silloin on ollut liian vähän tavaraa hyllyssä. Silloin menee hyvin, jos pikkuisen jää yli, linjaa Arja Nurmela.

Siipien Suoja ry:stä haetaan kauppojen hävikkiruokaa tiistaista lauantaihin.

– Leivät ja jugurtit menee ihmiselle, hedelmät ja vihannekset kanoille. Siellä on parikymmentä kananpoikaa, jotka nokkii nämä ilomielin. Sitten ne tuottaa kananmunia, jotka kelpaa ihmisille, iloitsee Heli Kalenius Siipien Suoja ry:stä.