"Soitin on kevyt ja istuu oppilaan syliin" – ukulele nousi nokkahuilun rinnalle kouluissa

Peruskoulun musiikin tunneilla keskitytään nykyään yksinlaulattamisen sijaan soittamaan ja laulamaan yhdessä. Siksi edulliset ja pienikokoiset ukulelet ovat yleistyneet kouluissa. Lappeenrannan Simolan koulussa uudet soittimet on otettu innolla vastaan.

ilmiöt
Simolan koulun oppilaat soittavat ukuleleja
Yle

Lappeenrannan Simolan kyläkoulun rehtori Jyrki Ylärakkola sai idean ukulelejen hankintaan kollegoiltaan.

– Sosiaalisessa mediassa on rummutettu, että ukulele on toimiva koulusoitin. Niitä voi hankkia koko ryhmälle, kun usein voidaan hankkia vain muutama uusi soitin. Suurin osa joutuu odottamaan soittovuoroaan.

Reilu 50 oppilaan Simolan kouluun hankittiin kuukausi sitten 15 sopraanoukulelea, joille tuli yhteensä hintaa noin 300 euroa. Ukulelet sopivat pienen kokonsa vuoksi hyvin alakoululaisille.

– Soitin on kevyt, oppilaan syliin istuva, sormet mahtuu hyvin väleihin, eikä nylonkieliä tarvitse painaa kovaa.

Musiikkia opettavan Ylärakkolan mukaan perinteinen nokkahuilu ei kuitenkaan ole väistymässä. Hän toivoo, että nokkahuilua soitettaisiin myös yläkoulussa.

Koululaiset innoisaan uusista soittimista

– Kolmen opetellun soinnun jälkeen voitte soittaa suurimman osan lauluista, Ylärakkola heittää oppilailleen musiikintunnilla.

Koulussa oppilaat ovat olleet innostuneita uusista soittimista. Kielisoittimien virittämisessä hyödynnetään tablettietokoneiden sovellusta.

– Ukulelet saa ottaa kotiin mukaan harjoittelua varten. Mitä niitä panttaamaankaan, soittimet on tehty soitettavaksi.

Tunneilla soitetaan enemmän yhdessä

Koulujen musiikinopettajat -yhdistyksen puheenjohtaja Timo Kovanen on huomannut ukulelejen yleistymisen valtakunnallisesti.

– Koulut alkoivat hankkia ukuleleja noin kymmenen vuotta sitten, kun oppikirjoihin tuli ukulele-oppimateriaalia.

Kovasen mukaan kitara on ollut koulujen perussoitin 30 vuoden ajan. Nyt ukulele on tulossa sen rinnalle, koska se sopii paremmin pienten lasten käteen.

– Musiikin opetusta on muutettu viime vuosina enemmän toiminnalliseksi, soitetaan ja lauletaan yhdessä.

Ensi vuonna voimaan tuleva opetussuunnitelma painottaa säveltämistä ja biisien tekemistä.